Aarne Jussilan yritys Rakennustutkimus RTS tutkii muun muassa sitä, miten ihmiset haluavat asua. Yrityksellä on toimipisteet Urjalassa ja Helsingissä.
asuminen (muokattu 7.9.2022) Urjalan Ylläpito

Suomalaisten toivekoti on omakotitalo lähellä palveluja

Sini Ovaskainen

– Suomalaiset haluaisivat asua lähellä palveluja ja paljon lähempänä toisiaan kuin luullaan. 75 prosenttia haluaa asua pientalossa, kertoo Rakennustutkimus RTS Oy:n toimitusjohtaja Aarne Jussila.

Suomalaisten toiveet pitäisi hänen mielestään huomioida kaavoituksessa siten, että heti kerrostalojen juuresta leviää pientaloalue. Näin asuinalueita kaavoitetaan esimerkiksi Lontoossa ja Hollannissa. Ideaali malli olisi 5–15 pientalon korttelit, joissa talot muodostaisivat yhteisen pihapiirin ja naapurit ovat lähellä. Synergiaetua saataisiin muun muassa jätehuollon järjestämisessä ja energiahuollossa.

Kuitenkin Suomessa rakennetaan tällä hetkellä 75-prosenttisesti kerrostaloasuntoja, jotka ovat Euroopan pienimpiä ja ahtaimpia. Asuntokannan keskimääräinen tila henkilöä kohden on Suomessa 40 neliötä, ja Suomi kilpailee Espanjan kanssa Euroopan ahtaimmin asuvan kansan tittelistä.

Lue lisää 31.1.19 Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo keskiviikkona 30.1.19 klo 19.

Sanomalehtiviikon kunniaksi digilehti on maksutta kaikkien luettavissa Urjalan Sanomien verkkosivuston kautta.