Jenni Airaksinen asuu ja työskentelee kaupungissa, mutta on elänyt myös maaseudulla. Tampereen keskustassa matka taittuu ketterästi pyörällä.
asuminen, maaseutu (muokattu 9.9.2022) Urjalan Ylläpito

Pienten kuntien tarjottava toivoa

Minna Mäkelä

Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksisella ei ole suoraa vastausta siihen, miksi ihmiset haluavat yhä useammin kaupunkeihin, vaikka suuntausta on kovasti tutkittu. Osaselitys on ehkä se, että ihminen tavallisesti viihtyy kaltaistensa joukossa. Merkittävä tekijä on Airaksisesta kulttuuri. Kaupunki tarjoaa ihmisille monenlaisia mahdollisuuksia.

Airaksinen sanoo, että aiemmin maalta ehkä paettiin kaupunkiin ahdistusta. Sitä, että toiset ovat liian lähellä ja tietävät kaiken, eikä tilaa olla oma, ehkä erilainen itsensä, ole. Kaupunki antaa ihmiselle mahdollisuuden löytää itsensä.

Hän kuitenkin ajattelee, että Suomessa tarvitaan erilaisia elämäntapoja. Ihminen voi löytää merkityksellisen elämän niin 1800-luvulta olevassa hirsitalossa suurine pihapiireineen kuin 1900-luvun alun kivitalossa tai nykyaikaisessa kerrostalossa.

Airaksisen näkemys on, että maaseutukuntien on tarjottava ihmisille toivoa siitä, että paikkakunnalla on hyvä asua, elää ja yrittää. Pitää olla ihmisiä, palveluita, yrityksiä, kouluja, harrastuksia. Ja tekemisen meininkiä.

– Ei sitä, että eihän täällä meillä mitään koskaan ole.

Lue lisää Urjalan Sanomista 13.9.2018 tai jo keskiviikkona digilehdestä kello 19!