Airbus EC135 -lääkärihelikopteri on juuri laskeutumassa lavetin päälle Pirkkalan lentoasemalla. Lavetin avulla kopteri hinataan tankkaamisen jälkeen hallin suojaan.
ensihoito, ensivaste, lääkäripäivystys, lääkäriyksikkö, tehohoito, vpk (muokattu 28.9.2022) Heli Lehtelä

Helikopteri tuo vartissa lääkärin Urjalan sivukylillekin, yksikkö kohtaa täällä 8-10 potilasta vuodessa

Lääkäriyksikkö kohtaa täällä 8-10 potilasta kuussa

Urjalan taivaallakin ollaan jo vuosikymmenen ajan totuttu näkemään pienehköjä helikoptereita, jotka liikkuvat melkoista vauhtia…

Kiitos kun luet Urjalan Sanomia!

Tämä sisältö on vain tilaajillemme. Tee tilaus, niin pystyt jatkamaan lukemista.

Valtion rahoittama FinnHEMS tuottaa lääkärihelikopteripalvelua yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa. Pirkkalasta käsin operoivan Tampereen tukikohdan ensihoitopalvelusta vastaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Sairaanhoitopiirin ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu arvioi, että lääkärihelikopteritoiminnassa työskentelee myös ensihoidon kehittäjien kärkijoukko. Lääkärihelikoptereiden mukana kentällä tehtävään ensihoitoon on saatu paljon uusia toimintatapoja.

– Lääkärihelikopteriyksiköillä, osana ensihoitojärjestelmää, on tietenkin iso rooli yksittäisen potilaan hengen pelastajana, mutta järjestelmätasolla toiminnalla on sitäkin isompi merkitys ensihoidon kehittäjänä ja tavoitteiden asettajana. Toiminnan alussa ensihoidossa ei esimerkiksi uskallettu haaveillakaan siitä, että traumaattisen sydänpysähdyksen saanutta potilasta voitaisiin hälytyspaikalla hoitaa sairaalatasoisesti, Hoppu muistuttaa.

FinnHEMS toimii valtakunnallisesti kuudesta tukikohdasta: Tampereelta, Vantaalta, Kuopiosta, Oulusta, Rovaniemeltä ja Turusta. FinnHEMSin seitsemäs tukikohta aloittaa toimintansa Seinäjoella lokakuussa.