Kuntapolitiikka (muokattu 28.12.2020) Heli Lehtelä

Näin valtuustossa äänestettiin Aseman koulun opettajien määrästä

Viime torstain 17. joulukuuta kunnanvaltuuston budjettikokoukseen tuli päätettäväksi sivistyslautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Tuija Näppisen (sdp) aloitteesta päätös Aseman koulun opettajien paikkojen vähentäminen yhdellä vastoin kunnanhallituksen esitystä. Valtuutettu Ville Tirkkonen (kesk.) kannatti Tuija Näppisen esitystä.

Lopulta valtuusto äänesti asiasta, ja äänin 12-10 Aseman koulu muutettiin vastoin kunnanhallituksen esitystä viisiopettajaiseksi, eli sieltä vähennettiin yksi opettaja 1. elokuuta 2021 alkaen.

Opettajien määrän vähentämisen puolesta äänestivät:

Mervi Laine(sdp.), Pauliina Mäki-Ojala(kesk.), Tuija Näppinen(sdp.), Mikko Ristimäki(kesk.), Teemu Salminen(kok.), Ville Tirkkonen(kesk.), Taina Valtonen(kesk.), Paula Virtanen(kesk.), Erja Aaltonen(kok.), Leena Nummi(sdp.), Mauri Järvinen(kesk.) ja Perttu Pirhonen(kesk.). Yhteensä 12 ääntä.

Näin vähennystä puolustettiin

– Olen käsitellyt asiaa myös sivistyslautakunnan jäsenenä kokonaisvaltaisesti. Päätökseen vaikutti niin vallitseva taloustilanne kuin tuleva henkilöstö ja oppilas ennuste sekä sekä opettajien ja oppilaiden määrä. Oppilaitosten yhteistyötä pitää pystyä ko. laitosten kehittämään tulevaisuudessa, perusteli valtuutettu Ville Tirkkonen (kesk.) kantaansa.

– On parempi tehdä ratkaisuja tulevaisuuteen katsoen ja etupainoitteisesti, jotta ei jouduttaisi turvautumaan irtisanomisiin tulevaisuudessa. En näe järkevänä tässä hetkessä lisätä opettajien määrää oppilasmäärän ollessa kokoajan laskusuuntainen. Opettajamäärä on Asemalla edelleen vastaavalla tasolla kuin Yhtenäiskoululla ja vastaavalla tasolla myös lähikuntien saman kokoisiin kouluihin verraten. Yhteistyötä Aseman ja Yhtenäiskoulun opettajien kesken voisi kenties vielä entisestään tarvittaessa lisätä, mikäli se olisi käytännössä järkevästi toteutettavissa, totesi valtuutettu Mervi Laine (sdp).

– Asioita on punnittava aina kokonaisvaltaisesti. Myös tässä Aseman koulun opettaja- asiassa. Luotan tässä kohtaa sivistysjohtajan ja sivistyslautakunnan arviointikykyyn.  Allekirjoitan täysin heidän perustelunsa. Jatkossa on erittäin tärkeää että molempien koulujemme välillä yhteistyötä kehitetään henkilöstöä ja vanhempia kuullen, sanaili valtuutettu Paula Virtanen (kesk.).

Valtuutettu Tuukka Ahvenus (kesk.) oli poissa kyseisestä kokouksesta ja hänen varasenenään oli Mauri Järvinen. Ahvenus kuitenkin perusteli kantaansa seuraavasti:

– Sivistyslautakunnassa asiaa pohdimme ja näimme sen tilanteeseen sopivaksi ratkaisuksi. Säästöjä on pyritty hakemaan ja siksi pysyin sivistyslautakunnan ehdotuksen kannalla.

Myös valtuutettu Kari Järvinen oli poissa kokouksesta, jossa häntä sijaiti Leena Nummi. Järvinen perusteli kuitenkin kantaansa paikallislehdelle.

– Kunnan koulujen tulevaisuuden näkymiä tarkasteltiin laajasti sivistyslautakunnassa, jossa itsekin olen mukana. Myös Aseman koulun muuttaminen 5-opettajaiseksi oli agendalla. Lautakunnalle esiteltiin oppilas- ja tuntikehysvertailu, oppilas- ja resurssitietoja sekä opettajien eläköitymiset. Lisäksi vahvana ohjeena oli  myös talouden tasapainotusryhmän säästöesitys kunnan menojen supistamiseksi koska kunnan taloudellinen on heikko. Silloin ei ollut tiedossa valtion koronarahojen maksatusta kunnille, joita Urjalakin on nyt saanut. Tosin tähän ei kannata kunnan taloutta rakentaa tulevina vuosina millään tavoin. Näillä perusteilla olin sivistyslautakunnan päätöksen takana Aseman koulun muuttamiseksi 5-opettajaiseksi. Olisin ollut valtuustossakin tätä mieltä jos olisin voinut osallistua.

Opettajien määrän säilyttämisen puolesta äänestivät:

Ari Aalto(sdp.), Jaakko Honkaniemi(kok.), Susanna Karhu(ps.),
Reijo Kuljuntausta(sdp.), Lari Pynnä(sdp.), Heidi Rytky(kok.), Janne Saari (sdp.), Janne Suonpää (kok.), Jari Tallbacka (kesk.) ja Simo Vehmaa (kesk.). Yhteensä 10 ääntä.

Näin säilyttämistä puolustettiin

– Kantani asiaan oli sama kuin kunnanhallituksen eli opetus jatkuisi kuudella opettajalla ja säästötoimet toteutetaan Aseman koulun rehtorin esityksen mukaan. Perusteluina se, että koulun oppilasmäärä ei ole nyt tippumassa, vaan ennusteiden mukaan 2023. Säästöjä oli myös saavutettavissa tuntikehyksen muutoksilla. Toki oppilaiden vähentyessä erilaiset sopeutustoimet tulevat ajankohtaiseksi. Tässä asiassa ajattelin lasten etua laadukkaaseen opetukseen, totesi valtuutettu Jari Tallbacka (kesk.)

– Aseman koulun opettaja-asiassa pidän hyvänä, että joka luokka-asteella olisi oma opettaja eli äänestin hävinneen kuusiopettajaisen esityksen puolesta. Opetuksen laadusta pitää huolehtia Aseman koulussakin. Opettajanviran ehtii vähentää sitten, kun oppilasmäärän väheneminen konkreettisesti realisoituu. Ajattelin asiassa myös opettajan työllisyyttä. Valitettavasti hallituksen päätösesitys hävisi ja opettajamäärä siten jo pienenee, valtuutettu Lari Pynnä (sdp.) harmitteli.

–Aseman koulun rehtori pystyi esittämään, että säästöt pystytään saamaan muillakin keinoin. Esimerkiksi opettajien tuntikehyksiä muuttamalla. Lisäksi päätökseeni vaikutti, että Aseman koululla joillakin oppilailla on erityisopetuksen terve. Pienemmissä ryhmissä voidaan opettaa heikompiakin oppilaita paremmin. Tämä olisi ollut näiden lasten etu. Saavutettu säästö opettajan viran poistosta voidaan menettää helposti, jos erityisopetuksen tarpeessa olevat oppilaat eivät sitten pärjääkään isommissa ryhmissä, perusteli valtuutettu Simo Vehmaa (kesk.)

Simo Vehmaa ihmetteli myös, miksi rehtori Mervi Lumiaa ei oltu kutsuttu valtuuston kokoukseen.

– Hieman ihmettelin kokouksessa, kun sivistysjohtaja Salo oli kokouksessa paikalla, mutta Aseman koulun rehtoria ei oltu kutsuttu. Valtuuston puheenjohtaja oikein tyrkytti puheenvuoroa Salolle. Aika erikoista minusta. Olisin kyllä halunnut kuulla molempien perustelut asiaan, hän pohti.

Pauli Lellan varajäsenenenä nyt vakituisesti toiminut, ryhmä Lellaa edustava Pasi Ruuska ei ollut paikalla kokouksessa, mutta perusteli kantaansa.

– Opettajan virkaa en olisi tässä tilanteessa lopettanut, kun on korona ja saadut koronatuet. Koronarahaa olisi syytä käyttää juuri tällaisissa tilanteissa, kun on riskinä, että joudutaan etäopetukseen. Etäopetus on monin verroin raskaampaa. Mitä tulee kyseiseen kouluun, se olisi tullut jo aikanaan siirtää keskustan koulun yhteyteen ja koulusta tehdä tarpeeksi suuri. Yhtenäiskoulusta tehtiin liian pieni ja se tulee olemaan rasite ihan lähivuosina. Eikä Aseman koulun remontointikaan ole kovin järkevää.

Koronatuet eivät käytettävissä

Hallinto-ja talousjohtaja Terhi Källi totesi paikallislehdelle, että Urjalan saamat, Järvisen ja Ruuskan esiin nostamat koronatuet, eivät varsinaisesti ole ylimääräistä rahaa.

– Tuet menevät suoraan alijäämän kattamiseen. Erillisiä käyttökohteita ei varsinaisesti tarvitse keksimällä keksiä, kun katsoo vaikka sote-kustannusten kasvua. Korona näkyy kustannuksissa enemmän välillisesti kuin suorina kuluina ja vaikka korona pian jo saataisiin hallintaan, voivat vaikutukset ulottua vuosienkin päähän.