Raikas juustokakku sopii myös juhlapöytään - tässä se koristaa hääjuhlien pitopöytää.
juhlat, reseptit (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Mustaherukkajuustokakku raikkaaseen viikonloppuun

Marjo Alste

Raikas mustaherukkajuustokakku on syksyisen juhlapöydän ihastuttaja. Juhlaan kuin juhlaan sopiva kakku toimii loistavana makuparina esimerkiksi makeiden suklaisten leivonnaisten kanssa.

Ainekset

Pohja:
150 g kaurakeksejä
50 g voita

Täyte:
6 liivatelehteä
4 dl kuohukermaa
2 rasiaa (á 200g) tuorejuustoa, esimerkiksi vaniljan makuista 2 rkl mehua

Kiille:
400 g mustaherukkaa (tuore tai pakaste) (n. 4dl mehua)
4 liivatelehteä sokeria maun mukaan
TAI
3 dl kevyesti laimennettua mustaherukkamehua
3 liivatelehteä

Koristeluun:
mintunlehtiä mustaherukoita, pensasmustikoita tai karhunvatukoita

Pohja:
Murskaa keksit ja sulata voi, yhdistä. Taputtele muruseos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan.

Täyte:
Laita tuorejuustotäytteen liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto. Kuumenna mehu kiehuvaksi pienessä kattilassa. Puristele liivatelehdistä ylimääräinen vesi, lisää liivatelehdet kuuman mehun joukkoon ripeästi sekoittaen. Anna jäähtyä hieman. Kaada seos varovasti notkistetun tuorejuuston joukkoon. Nostele lopuksi kermavaahto varovasti tuorejuuston sekaan, kaada vuokaan keksipohjan päälle. Tasoita pinta ja peitä kakku kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.

Kiille:
Kiilteen voi halutessaan valmistaa kaupan valmiisiin mehutiivisteisiin. Vielä raikkaamman lopputuloksen saat, kun mehustat mustaherukat kiilteeseen itse: Lisää marjat ja tilkka vettä kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä. Puristele soseutuneet marjat siivilän läpi, ota mehu talteen. Lisää valmiin mehun joukkoon halutessasi hieman sokeria maun pehmentämiseksi.

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna noin puoli desilitraa mehua kiehuvaksi. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi, ja lisää liivatteet ripeästi sekoittaen kiehuvan mehun joukkoon. Lisää joukkoon loppu mehu, anna jäähtyä hetki ja lusikoi tai kaada varovasti kakun pinnalle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.

Irrota vuoka lämmitetyllä lastalla tai veitsellä avustaen. Koristele kakku tuoreilla mintunlehdillä sekä marjoilla: mustaherukoiden lisäksi suurempikokoiset pensasmustikat sekä karhunvatukat toimivat kauniina sekä kakun makumaailmaan sopivina koristeina.