Hannele Myllyntausta ja Veli-Matti Halonen ovat käyttäneet hapankaalia tähänkin saakka, mutta ostaneet sen kaupasta. Nyt harjoiteltiin hapankaalin tekoa itse.
perinneruuat, reseptit, Urjalan Karjalaseura (muokattu 2.8.2022) Urjalan Sanomat

Hapankaali on maistuva terveyspommi sellaisenaan tai piirakkana

Heli Mustonen

Mitä ihminen voi tehdä, kun telkkariuutiset pursuavat korvista ja syksyinen sää sumentaa maisemat? No, paljonkin!

Voi napata kainaloon pari keräkaalia, kilauttaa kaverille ja kutsua hapankaalin tekoon. Näin toimittiin Urjalan Karjalaseurassa viime lauantaina. Eihä se nimittäin oo lauvvantak eikä mikkää, jos ei oo jottain kakkaroi.

Urjalan Karjalaseuran puheenjohtaja Eija Järvinen usuttaakin kaikkia perinteisen terveysruuan eli hapankaalin tekoon, sillä se on helppoa tehdä ja siitä riittää iloa pitkin vuotta.

Järvisen äiti Sylvi Mäkeläinen oli lauantaina paikalla hapankaalimestarina. Täyskarjalainen Muolaanjärven rannalta Keskikylästä kotoisin oleva Mäkeläinen on tehnyt hapankaalia lapsesta saakka.

– Joka talvi sitä tehtiin ja se säilyi hyvin. Jotkut käyttävät hapanleipää jouduttamaan käymistä, mutta itse en tykkää sitä käyttää.

Lauantaina 3.10. järjestetyssä hapankaalitapahtumassa maisteltiin paitsi valmista hapankaalia, myös siitä tehtyä suussasulavaa piirakkaa.

Lue lisää hapankaalitapahtumasta sekä herkun valmistuksesta torstain 8. lokakuuta Urjalan Sanomista tai verkkolehdestä jo keskiviikkona kello 19 alkaen!

Kaalipiirakka:

Sulata 2,5 desiin haaleaa vettä 50 grammaa hiivaa. Lisää teelusikallinen suolaa ja ruokalusikallinen sokeria.

Lisää 7 desiä vehnäjauhoja ja alusta taikina. Lisää lopuksi 150 grammaa pehmeää voita tai margariinia taikinaan.

Anna kohota, jonka jälkeen kaulitse kahdeksi levyksi. Nosta toinen levy pellille ja lisää täyte. Laita toinen levy kanneksi, yhdistä saumat hyvin ja voitele keltuaisella.

Paista 200 asteessa puolisen tuntia kauniin kullanruskeaksi.

Ja ai niin, se täyte? No, sen voi tehdä siitä valmiista hapankaalista ja lisätä ruskistettua possun jauhelihaa, jos haluaa.

Jos ei ole hapankaalia tehtynä, niin kilon painoisen kaalin voi leikata suikaleiksi ja hauduttaa kypsäksi vesitilkassa. Joukkoon vain pari suikaloitua sipulia ja suolaa maun mukaan.

Kun kaalimössö on kypsynyt, ei kun levittämään sitä taikinalevyn päälle, toinen levy kanneksi ja uuniin.

Kaalipiirakkaa voi valmistaa monella eri reseptillä. Myös gluteenittomia ohjeita löytyy.