Pöytä notkuu eksoottisennäköisistä herkuista ja Anu Penttinen Kahvila & Keittiö Sylvistä vakuuttaa, että menu koostuu helpoista ”mausteet päälle ja uuniin” -ruuista.
Voiko jokin näin runsaan ja monipuolisennäköinen olla oikeasti nopeaa ja vaivatonta?
– Voi, sanoo Anu Penttinen ja esittelee pikkujoulumenun, jolla kuka tahansa selviää illanistujaisista näppärästi.

Urjalan Sanomat pyysi Penttistä suunnittelemaan menun kuvitelluille nuorille aikuisille, jotka tahtovat illanistujaisten ruuanlaiton sujuvan keskustelun lomassa.
– Tarjolle laitetaan marokkolaistyylistä ruokaa, jossa on mausteisuutta, mutta ei tulisuutta. Mausteina käytetään juustokuminaa, kanelia, kardemummaa ja neilikkaa.
Penttinen vinkkaa myös shawarma-mausteseoksen, jota saa valmiina kaupasta.
Mitä sitten itse menu sisältää? Tarjolle laitetaan koftaa eli marokkolaisia lihapullia, falafel-valmisjauheesta uppopaistettuja kikhernepyöryköitä, erilaisia dippejä, helmicouscoussalaattia, vihersalaattia, lohkoperunoita, leipää ja hummusta sekä jälkiruuaksi kardemummapannacottaa.
Ei mitään kovin monimutkaista
Kofta-lihapullien valmistus on helppoa, sillä edes muodolla ei ole niin väliä. Jokainen voi tehdä sen muotoisia pötkylöitä kuin haluaa, kunhan ne ovat suunnilleen samankokoisia, että kypsyvät samaan aikaan.
Myös mausteinen kastike on äkkiä valmistettu tomaattimurskasta ja ruokajugurtista.
– Falafel-pyöryköissä voi oikaista ostamalla valmista jauhetta, johon lisätään vain vesi, Penttinen vinkkaa.
Jos haluaa valmistaa falafel-taikinan itse, kikherneet laitetaan likoamaan vuorokaudeksi ennen kuin ne muussataan tehosekoittimessa.
Mitä sitten on salaatissa käytettävä helmicouscous? Se on isompikokoinen couscous, jonka ryyni muistuttaa kooltaan ja muodoltaan pientä helmeä.
Se on perustarvike siinä missä riisi ja runsaan makunsa puolesta se sopii salaatteihin, pataruokiin, keittoihin ja korvaamaan pastan.
Shawarma-broileri
Noin 1,2 kg broilerin sisäfileitä tai rintafileitä tai minuuttipihvejä
5 rkl Shawarma –mausteseosta
Suolaa
Reilusti rypsiöljyä paistamiseen
Jos käytät broilerin sisäfileitä, voit jättää ne pilkkomatta, isommat palat leikkaa pienemmiksi suupaloiksi. Ripottele suolaa ja reilusti mausteseosta broilereille, anna maustua jääkaapissa jos aikaa, tämä ei välttämätöntä.
Kypsennä keskilämmöllä reilussa öljyssä paistinpannulla tai uunissa (200 tasalämpö / 175 kiertoilma) leivinpaperilla vuoratussa vuoassa, pyörittele tällöin broilerit öljyssä ennen paistamista, jotta saat niihin väriä. Varaa muutama testipala, jotka voit halkaista nähdäksesi kypsyyden, älä ylipaista vaan jätä meheväksi, juuri ja juuri kun broilerin vaalean punertava läpikuultavuus on hävinnyt.

Mausteinen tomaattidippi
2 prk tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä
1 dl kookosmaitoa
½ ruukkua korianteria ja/tai persiljaa
4 rkl tomaattipyreetä
2 tl garam masalaa -mausteseosta
2 tl kurkumaa
2 tl sokeria
1-1 ½ tl suolaa
Halutessasi hieman potkua soosiin, lisää 2-4 tl sriracha-chilikastiketta, maun mukaan.
Sekoita ainekset sauvasekoittimella tai blenderissä.
Sitruuna-minttu-jogurttidippi
5 dl paksua turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
2 sitruunan kuori raastettuna
Tuoretta minttua hienona silppuna
1 tl suolaa
Sekoita ainekset kulhossa lusikalla.
Appelsiinisalaatti
Jääsalaattia, rucolaa ja/tai muuta haluamaasi vihreää
6 appelsiinia
Hyvää oliiviöljyä, suolaa ja pippuria tai helppo vinaigrette
Revi laakeaan kulhoon tai lautaselle salaattia, leikkaa appelsiini ”fileiksi”. Poista veitsellä appelsiinin hattu ja pohja, jotta se pysyy leikkuulaudalla pystyssä. Leikkaa pystysuunnassa terävällä veitsellä kuoret niin että kuoren valkoinen osa poistuu. Leikkaa sitten fileet ulos appelsiinin lohkoista varovasti.
Päälle joko vain oliiviöljy, suola+pippuri tai helppo itse tehty vinaigrette eli kulhossa vispilällä oliivi- tai rypsiöljyä, sitruunanmehua ja/tai valkoviinietikkaa, ripsaus sokeria, suolaa ja mustapippuria, halutessasi kokojyväsinappia ja luraus vaahterasiirappia.
Vinaigreten teko ei vaadi erityisiä aineksia, kunhan siitä löytyy sopivassa tasapainossa öljy, happo, suola ja makea. Lisää aineksia vähän kerrallaan ja maistele.
Kardemumma-pannacotta
Pannacotta, eli kermavanukas kuulostaa hienolta ja hankalalta, mutta on oikeastaan nimensä mukaisesti vain keitettyä kermaa, ja erittäin helppo valmistaa suoraan annoskulhoihin edellisenä päivänä.
1,5 litraa kuohukermaa
6 liivatelehteä liotettuna kylmässä vedessä
1tl jauhettua kardemummaa (tai rouhetta, jolloin kerma pitää siivilöidä ennen annoskulhoihin kaatamista)
7,5 rkl sokeria
Valitse annoskulhot, jotka voivat olla vaikka juomalaseja tai erilaisia kahvikuppeja, se on vain persoonallista ja mukavaa.
Niiden siirtäminen kylmään on helpointa tarjottimella, mutta raivaa ensin sille tilaa jääkaapista. Tällöin saat myös peitettyä kaikki kulhot yhdellä isolla kelmulla.
Laita liivatelehdet pehmenemään jääkylmään veteen. Kiehauta samaan aikaan kattilassa kerma, sokeri ja kardemumma. Liota joukkoon liivatteet. (Siivilöi seos, jos käytit kardemummarouhetta). Valele annoskulhot kylmällä vedellä ja jaa seos niihin.
Jos käytät erilaisia kuppeja tai laseja, on hyvä käyttää apuna desimittaa, jotta kaikille tulee sama määrä ja massa riittää.
Peitä annokset kelmulla, jottei pannacotta ime jääkaapista muita tuoksuja ja makuja. Anna hyytyä kylmässä vähintään 3–4 tuntia, mieluiten yön yli.
Hyytyneen pannacotan pinnalle sopii lähes mikä vaan marjainen tai hedelmäinen.
Voit pilkkoa vaikkapa hedelmäsalaatin persikasta ja/tai appelsiinista, käyttää tuoreita marjoja, säilykepäärynää, tehdä marjasoseen tai laittaa ohuen kerroksen esimerkiksi pienellä määrällä vettä notkistettua viikuna- tai aprikoosihilloa.

Helpot koftat
Marokkolaiset lihapullat Hongola Gårdin burgerjauhelihasta tai muusta 15%> jauhelihasta
1,2 kg jauhelihaa
3 tl garam masala –mausteseosta
1,5 tl suolaa
Rypsiöljyä paistamiseen
Puristele jauheliha, garam masala ja suola kulhossa käsin kunnolla sekaisin, ja muotoile hieman pitkänomaisia pötkylöitä. Muodolla ei ole niin väliä, mutta pidä koko suhteellisen samana, jotta kypsymisaika on sama. Halutessasi voit punnita ensimmäisen, resepti on laskettu 12 henkilölle, jolloin jauhelihaa tulee 100g per hlö, josta tulisi 2x50g koftaa. Jos lihansyöjiä on enemmän ja falafelit eivät maistu, tee koftia enemmän.
Laita koftat öljytylle leivinpaperille uunipellille ja paista kypsäksi uunissa (200 tasalämpö / 175 kiertoilma) noin 20-30 minuuttia, ota yksi kofta uunista ja halkaise nähdäksesi kypsyyden. Voit halutessasi myös paistaa niihin ensin ruskean pinnan pannulla öljyssä, ja laittaa sitten kypsymään uuniin noin 10 minuutiksi.
Pika-falafelit
Sevan Falafel Mix –kikherne-mausteseosta
Rypsiöljyä paistamiseen
Lisätuunaus yrteillä, voit käyttää kaikkia tai vain yhtä:
-Kuivattua tai tuoretta minttua
-Kuivattua tai tuoretta persiljaa
-Tuoretta korianteria
-Ripaus suolaa
Tee falafel-massa pakkauksen ohjeen mukaan (1 pussi jauhetta + 1dl kiehuvaa vettä), ja mausta sitä vielä kuiva- tai tuoreilla yrteillä. Silppua tuoreyrtit hienoksi. Muotoile massasta palleroita, laita öljytylle leivinpaperille uunipellille, litistä palleroita hieman ja laita vielä niiden päälle lisää öljyä. Sitä saa olla reilusti, autenttiset falafelit ovat uppopaistettuja. Paista kypsäksi uunissa (200 tasalämpö / 175 kiertoilma). Voit myös halutessasi paistaa falafelit reilussa öljyssä keskilämmöllä paistinpannulla, mutta uuni on helppo, voit tehdä kaikki dipattavat samaan aikaan.
Yhdestä Sevan Falafel Mix –pussista tulee noin 8 palleroa. Pakkauksessa on kaksi pussia, eli saat siitä noin 16 falafelia, koosta riippuen. Säädä määrä sen mukaan onko mukana kasvissyöjiä, jolle tämä on menun ainoa proteiinin lähde.
Paahdetut lohkoperunat
Leikkaa pestyt perunat kuorineen isoiksi ”veneiksi”, isot perunat 6 lohkoon, pienet neljään. Iso lohko pysyy paistettaessa mehevämpänä. Varaa 1 iso tai 1 pientä perunaa per syöjä. Pyörittele perunalohkot rypsi- tai oliiviöljyssä, levittele tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda kypsäksi uunissa (200 tasalämpö / 175 kiertoilma), välillä käännellen jotta lohkot saavat väriä joka puolelle ja rapeutuvat. Suolaa ne vasta paaahtamisen jälkeen.
Sitruuna-minttu-jogurttidippi
5 dl paksua turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia
2 sitruunan kuori raastettuna
Tuoretta minttua hienona silppuna
1 tl suolaa
Sekoita ainekset kulhossa lusikalla.