Julkisuuslaki Heli Lehtelä

Keisarin uudet vaatteet ja taistelu alastomasta totuudesta

Kädessäsi on jotain ihan uutta. Siinä on häivähdys sinistä, mutta myös paljon vanhaa. Urjalan Sanomat on uusinut ulkomuotonsa nyt niin verkossa kuin printissäkin, mutta toimintaamme ohjaavat journalistiset periaatteet ovat säilyneet ja säilyvät samoina, vaikka toimintatavat muuttuvatkin.

Paikallisen median toimittaja on yleisön eli kuntalaisten edustaja. Puolustamme edelleen samoja arvoja: olemme paikkakuntalaisen puolella. Vahdimme verovarojen käyttöä ja vastustamme kaikkea salailua, johon salassapito ei ulotu. Päätöksenteon prosessien tulee olla niin läpinäkyviä, että toimittajamme, samoin kuin kaikki kuntalaiset pääsevät tutustumaan niiden perusteisiin vaivatta.

Se mikä meitä kiinnostaa, on alaston totuus. Tuon nakuksi riisutun totuuden hengen parhaamme mukaan pyrimme kaivamaan esiin välillä väsyttävänkin asiakirjapaljouden ja sinänsä totuudellisten lauseiden alta. Ei se helppoa ole, mutta silloin on helpompi toimia, jos toimintakenttä on avoin, mikä osoittaa, että kaikki osapuolet ovat luottamuksen arvoisia ja sitoutuneita lainsäädännössä määriteltyihin toimintatapoihin. Avoimella toimintakentällä kaikki julkinen tieto on julkisesti saatavilla ja esillä.

Yleisönosastollamme käydään tärkeää keskustelua päätöksenteon julkisuuden periaatteista. Kannustamme erityisesti tänä vuonna kuntavaaleissa ehdolle asettuvia, ja sitä myötä luottamuspaikan lunastavia päättäjiä sitoutumaan edustamiensa kuntalaisten palvelemiseen julkisuuslain hengessä. Hyvä päättäjä puolustaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä pitämällä huolen siitä, että päätökset kestävät kaikin puolin tarkasteltuina päivänvalon ja julkistamisen asianmukaisesti esityslistojen ja pöytäkirjojen liitteinä. On ensi sijassa päättäjien tehtävä valvoa tämän asian toteutumista. Samalla he vahvistavat jokaisen kuntalaisen valtaa. Sitä, että yhteisistä asioista voi keskustella ja niihin voi vaikuttaa jo asioiden valmisteluvaiheessa.

Uudistuksemme myötä olemme keränneet eri tavoin tietoa siitä, mikä lukijoitamme kiinnostaa. Nyt saa sitä, mitä tilaa. Vaan kyllä se niin on, että perinteistä, kovaa uutista ei voita mikään. Henkilöjutut ja luontojutut ovat suosittuja, mutta silloin kun kirjoitetaan paikallisesta päätöksenteosta, ollaan urjalalaisten suosikkiaiheen äärellä. Uutisoinnissa pyrimme olemaan ripeitä, mutta mitään ei tietysti julkaista ilman asianmukaista perehtymistä. Uutisten pitää olla uutisia eikä vanhasia, ja siinä uusi tekniikka verkkosivuineen ja maksumuureineen on nyt käytettävissämme.