Tehostuneet hygieniakäytännöt suojaavat vanhusta myös muilta virustaudeilta näin korona-aikaan.
hoivakodit Heli Mustonen

Korona-ajan tehostuneet hygieniakäytännöt: Urjalan hoivakodeissa eletään pitempään – säästytty muiltakin viruksilta

Parhaimmillaan korona-aika voi tuoda myös hyviä uutisia hoivakoteihin. Näin on käynyt Urjalassa, jossa korona-ajan tehostuneet hygieniakäytännöt ovat vähentäneet asukkaiden sairastumista myös muihin virustauteihin.

Kun hygieniakäytäntöjä on koronatilanteen takia parannettu entisestään eli asumisyksiköissä ovat maskit ja käsidesit ahkerassa käytössä, asukkaat ovat aikaisempaa paremmin pysyneet terveempinä. Tietenkin kääntöpuolena on ollut, että korona-ajan rajoitukset ovat koskeneet myös omaisten ja läheisten vierailuja.

Kun asukkaat ovat säästyneet vakavilta virustaudeilta, vaihtuvuus asumisyksiköissä on nyt ollut keskivertoa hitaampaa. Kotona hoivakodin paikkaa odottavalle vanhukselle se tietää lisää odotusaikaa.

Urjalassa yksityistä tehostettua palveluasumista tarjoavat Attendon hoivakoti Airanne ja Esperin hoivakoti Reikonlinna. Kunnalla itsellään ei ole tehostetun palveluasumisen yksikköä.

Reikonlinnassa on 43 pitkäaikaispaikkaa ja kaksi intervallipaikkaa. Attendolla on 45 paikkaa, eikä yhtään intervallipaikkaa.

Urjalassa on tehostettuun palveluasumiseen jonoa, mutta se ei ole pitkä. Joskus paikan saa parissa viikossa, joskus se voi viedä kuukausia, vanhuspalvelujohtaja Anna-Stiina Salminen kertoo.

Urjalassa on aika hyvä määrä pitkäaikaispaikkoja. Asumisyksiköihin on yleensä jonottamassa vain kaksi tai kolme vanhusta kerralla, Salminen sanoo.