Erkki Seppälä ja Veli-Pekka Weckman pokkasivat Urjalan Yrittäjien myöntämän Vuoden yrittäjä -palkinnon.
pölkinvuori, Vuoden yrittäjä (muokattu 1.8.2022) Urjalan Sanomat

Vuoden yrittäjä -palkitut työskentelevät saumattomasti yhteen – tunnustus tänä vuonna Pölkinvuoren Kasvimaailmalle

Marjo Alste

Veli-Pekka Weckmanin ääni kuuluu huikkaavan iloisen tervehdyksen, mutta miestä itseään ei näy. Pian miehen pipolla peitetty pää pilkistää kasvien joukosta miehen noustessa pystyyn.

– Tähän on tulossa hedelmälehto, ainakin kirsikkaa, luumua, päärynää ja persikkaa, mies esittelee viittoillen työstämäänsä alueeseen, jota on juuri rajaamassa tiiliharkoilla. Ajatus makeista persikoista helteisenä kesäpäivänä piristää lokakuun kipakassa viimassa.

Veli-Pekka Weckman ja hänen puolisonsa Erkki Seppälä pokkasivat tänä vuonna Urjalan Yrittäjien arvostetun Vuoden yrittäjä -palkinnon. Seppälä ja Weckman pyörittävät Urjalassa Pölkinvuoren Kasvimaailmaa, joka on elämyksellinen puutarha luonnon helmassa.

Tunnustus vuoden yrittäjinä on pariskunnalle mieleen.

– Palkinto on hieno kunnianosoitus, jota emme osanneet kyllä yhtään aavistaa, Weckman kiittelee sydämellisesti.

Urjala tutuksi maailmalla

Kasvimaailma sijaitsee Weckmanin sedältään perimällä maa-alueella, oma kotitila taas sijaitsee puutarhan viereisellä tontilla. Työnjako yrittäjäpariskunnan välillä on selkeä: Weckman visioi ja hoitaa viherpuolen, Seppälä rakentaa, kunnostaa ja nikkaroi.

– Minä suunnittelen, Erkki toteuttaa! Weckman nauraa.

– Työnjako on suunniteltu niin, että se on meille molemmille mieluinen, Seppälä jatkaa.

Pölkinvuori käsittää 3,5 hehtaarin kokoisen elämyspuutarhan – 1,2 hehtaarin kukkasipulipuistossa kasvaa jopa 110 000 kukkasipulia. Metsäpuutarha levittyy kalliolle, josta avautuu hulppea näkymä kymmenien kilometrien päähän. Kahvila tarjoaa virvokkeita, vuoren laella voi grillata omatoimisesti grillikodassa, ja lähtiessä on mahdollista ostaa matka- ja makumuistoja taimistosta tai noin 120-130 vihanneksen joukosta, joita Pölkinvuoressa kasvatetaan.

Weckman ja Seppälä ovat ahertaneet yrityksensä parissa uutterasti, ja tämä on näkynyt myös asiakasmäärissä – kävijöiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Oman sekä lähikuntien väen lisäksi Pölkinvuoreen matkataan myös ympäri Suomea sekä ulkomaita myöten.

Yksimielisen Vuoden yrittäjä -valinnan yhtenä perusteena olikin se, että Seppälä ja Weckman ovat tuoneet Urjalaa tutuksi ympäri Suomen sekä koko maailman; vieraita kun on käynyt lähes joka maankolkasta.

 

Weckman on pariskunnan visionääri, Seppälä toteuttaja. Seppälä on esimerkiksi suunnitellut ja rakentanut itse Pölkinvuoren kahvilana toimivan rakennuksen, jonka kulma näkyy kuvassa taustalla.

Asiakaspalvelu tärkeä tekijä

Tunnettuuden lisäksi Seppälän ja Weckmanin valintaperusteisiin kuului yrittäjien rakkaus omaa työtään kohtaan. Työlle annetaan kaikkensa, ja alueesta on kovalla työllä luotu keidas, joka hurmaa jokaisen vieraansa. Myös asiakaspalvelu on aivan luokkaansa – se on yrityksen kulmakivi, jonka tason eteen tehdään paljon töitä. Tätä korostetaan myös kausityöntekijöille, joita tänä kesänä työskenteli keskimäärin viisi, mutta parhaimmillaan jopa 13 samaan aikaan.

Moni työntekijä on koululainen, ja yksi palkinnon perusteista oli nuorten kesätöiden mahdollistaminen.

Pitkäaikaisin työntekijä on nuori 15-vuotias Emil Jalo, joka on muun muassa pitänyt Pölkinvuoressa kahvilaa.

– Emil on nuoresta iästä huolimatta ilmiömäinen ihmisten kanssa, Weckman kehuu seitsemänä kesänä Pölkinvuoressa työskennellyttä alaistaan.

Kesällä rikottiin kävijäennätyksiä

Korona-aikana Weckman kertoo kuntalaisten löytäneet Pölkinvuoresta viihtyisän mutta samalla turvallisen paikan viettää aikaa ja kohdata läheisiä. Suosio näkyy paitsi kävijämäärissä, myös siinä kuinka kauan kasvimaailman mailla vietetään aikaa kuljeskellen, kasveja ihaillen ja eväitä nauttien.

– Kun aiemmin vieras vietti meillä tunnin tai kaksi, nyt saattaa kulua jo neljäkin tuntia, Weckman iloitsee.

Kesän aikana rikottiin huima 23 500 kävijän raja.

– Pelkäsimme hieman, kuinka kävijämäärälle koronan myötä kävisi mutta olemme erittäin tyytyväisiä kävijämäärään, vaikka monet ryhmät peruivatkin tulonsa, Weckman kertoo.

Tämänvuotinen kausi paketoitiin viikko sitten sunnuntaina kauden päätöstapahtumassa. Avajaisia vietetään taas keväällä hieman säistä riippuen, mutta luultavasti vapun tienoilla. Talven aikana ei kuitenkaan levätä laakereilla: aluetta on tarkoitus laajentaa.

– Talven aikana rakennetaan uutta. Emme paljasta vielä mitä, pidetään se kevään yllätyksenä, mutta uutta on tulossa! Weckman myhäilee salaperäisesti.

Yhteistyön tulosta

Vaikka uutuudet pidetään vielä salassa, on tämän kauden aikana lanseeratuille toiminnoille kuitenkin jatkoa luvassa: myös ensi vuonna kukkien lisäksi päästään nauttimaan Nuutajärven lasitaiteesta metsään sijoitetun taidenäyttelyn muodossa.

Myös yhteistyötä yrittäjien välillä kehitetään edelleen.

– Nyt teimme yhteistyötä Nuutajärven kanssa, ja se kyllä toimi mainiosti – asiakkaat poikkesivat kummassakin paikassa, kun heitä osasi ohjata ja neuvoa myös kumppanille, Weckman toteaa tyytyväisenä yhteistyöhön.

Yhteistyön merkitys näkyy myös yrittäjäkaksikon arjessa: sekä työnteossa että kotona. Seppälä ja Weckman kiittelevät toisiaan kauniisti, yhteistyö tuntuu toimivan.

– Veli-Pekka on hyvä huomaamaan uusia, toteuttamiskelpoisia ideoita. Ideamylly jauhaa koko ajan, ja yllättävän paljon tulee jopa sellaista, mitä voidaan toteuttaa asiakkaille, Seppälä vitsailee mutta vilkaisee Weckmania hymyillen.

– Erkki taas tekee mukisematta iltatyöt kotona, siitä olen kiitollinen. Kotityöt jäävät pitkälti Erkin harteille, itse olen iltaisin usein niin väsynyt päivän töistä, Weckman sanoo.

On aika siirtyä ottamaan valokuvia. Toimittajan kaivaessa kameraa esiin, pyyhkäisee Seppälä hymyillen Weckmanin poskelta siihen vihertöissä tarttuneen multatahran.

Yhteiseen suuntaan.