Koronatestaus, Koronatilanne (muokattu 4.8. 16:21) Urjalan Ylläpito

Kasvomaskisuositus otettaneen käyttöön syksyn aikana

Marjo Alste

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi tänään Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatilannekatsauksessa, että STM ja THL tulevat syksyn aikana antamaan kasvomaskisuosituksen koronaviruksen hillitsemiseksi. Vielä ei kuitenkaan ole päätetty sitä, missä vaiheessa maskisuositus astuu voimaan. Varhila totesi, ettei kasvomaskipakkoon ole säädöspohjaa mutta hän luottaa siihen, että kansalaiset noudattavat viranomaisten suosituksia.

Kolmen vaihtoehdon syksy

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt syksyä varten ensi viikolla julkaistavaa tiekarttaa, johon on arvioitu kolme vaihtoehtoa koronavirustilanteen muutoksista. Ensimmäinen vaihtoehto on rauhallinen eli tilanne jatkuu, mutta tautiryppäät ovat yksittäisiä ja tilannetta voidaan hallita nykyisin keinoin. Toisen vaihtoehdon mukaan tautiryppäät ovat alueellisia, mutta niitä voidaan myös hillitä alueellisilla rajoituksilla. Kolmas vaihtoehto on, että tilanne kärjistyy keväiseen: tauti leviää valtakunnallisesti eikä tautiketjuja voida enää jäljittää. Tällöin tarvitaan valtakunnallisia rajoitustoimia.

STM ei ole vielä päättänyt, tuleeko kasvomaskisuositus jo ensimmäiseen vaiheeseen eli nykytilaan. Varhilan mukaan maskisuositus annettaneen kuitenkin ainakin tiekartan toiseen ja kolmanteen vaiheeseen. STM tarkentaa kriteerejään sekä toimenpiteitä ensi viikolla tiekartan julkaisemisen yhteydessä. Samassa yhteydessä julkaistaan myös mahdollinen kasvomaskisuosituksen ikäraja sekä suositukset koulutoimen osalta.

Urjalan sivistysjohtaja Juha Salo kertoo, että Urjalassa seurataan tilannetta ja odotetaan valtakunnallisia ohjeita.
– Kunta järjestää koulukyydit normaalisti, ja kukin suojautuu harkintansa mukaan. Yrittäjät ovat kertoneet, että autojen turvavöitä ja turvavöiden lukkoja on pyyhitty, ja monesta autosta löytyy lisäksi käsidesipullot, Salo sanoo.

Urjalan testaustilanne hyvä

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila kertoi torstaina, että tällä hetkellä koronaviruksen testauskapasiteetti on valtakunnallisesti noin 13 000 testiä vuorokaudessa. Kapasiteettia on kuitenkin varauduttu nostamaan jopa 25 000 päivittäiseen testiin, mikäli STM:n kaavailema kolmas vaihtoehto toteutuu. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen muistutti, että THL toivoo kuntien ja sairaanhoitopiirien kykenevän testaamaan myös lieväoireisia asiakkaita.

Akaan johtava ylilääkäri Tiina Määttä kertoo, että urjalalaiset voivat hakeutua koronavirustestiin Viialan terveysaseman hengitystieinfektiovastaanotolle. Määtän mukaan testauskapasiteetti on tällä hetkellä hyvä.

– Koronavirustestauksemme toimii hyvin, ja kapasiteettia on mahdollista myös nostaa nykyisestä. Toki testien analysointi vie hieman aikaa mutta ainakaan tällä hetkellä tilanne ei näytä siltä, että testauksen osalta muodostuisi ongelmia, Määttä kertoo.

Hän peräänkuuluttaa kuntalaisten omaa aktiivisuutta koronatesteihin hakeutumisessa – lievistäkin oireista on syytä käydä testissä.
– Yhteyttä on ehdottomasti syytä ottaa pientenkin oireiden osalta, ja ohjetta onkin noudatettu hienosti, Määttä kannustaa.