kirjailijat, pääkirjoitus (muokattu 18.8.2022) Urjalan Ylläpito

Pyhiinvaellukselle Pentinkulmalle?

Heli Lehtelä

Paikallislehtien päätoimittajat suuntasivat tämän vuoden opintomatkansa Skotlantiin, missä itsenäisyysaate muhii vahvana. Itsenäistymisen kannattajien joukko vahvistui Brexit-äänestyksen myötä. Monet ovat ajatelleet eu-jäsenyyden olevan ainoa syy olla osa Iso-Britanniaa, sillä itsenäistyneelle Skotlannille jäsen?yys ei olisi itsestäänselvyys. Sitä vastustaisi ainakin Espanja, joka yrittää hillitä Katalonian itsenäistymispyrkimyksiä.

Suomalaisen huomion Edinburghissa tietysti kiinnitti kaikki se, mikä poikkeaa täkäläisestä arjesta. Yllättäen näkyvimpänä piirteenä katukuvassa esiin nousi kirjallisuuden arvostus.

Conan Doylen nimeä kantavassa kulmapubissa sai mainioiden tarjoilujen lisäksi lukea Sherlock Holmes -kirjoja kirjailijan itsensä tuijottaessa seinältä. Kaupungin paraatipaikallalla taas oli uusgoottilaista tyyliä edustava kirkontornia muistuttava monumentti, jonka sisällä oli kirjailija Walter Scottin patsas. Scott oli oman aikansa supertähti, suositumpi kuin J.K. Rowling ja Dan Brown tänä päivänä yhteensä.

Harry Potter, J.K. Rowlingin tuotos, sai alkunsa juuri Edinburgissa ja kaupungista löytyy alkuperäinen Viistokuja sekä Tylypahkan esikuvana toiminut, alunperin orpopojille rakennettu koulu. Tästäkin markkinavoimat olivat ottaneet kaiken irti. Taikasauvakauppoja löytyi joka lähtöön, tarjolla oli Harry Potter -kierroksia ja kahvilat mainostivat olevansa juuri niitä, joissa J. K. Rowling kirjoitti ensimmäistä Potteriaan köyhänä yksinhuoltajaäitinä, jolla ei ollut varaa lämmittää asuntoaan.

Niin ja Dan Brown. Mitä Da Vinci -koodin kirjoittaja onkaan saanut aikaan? Edinburghin ulkopuolella, pienen automatkan päässä olevasta kuvankauniista kappelista on tullut suorastaan kirjallisuudenystävien pyhiinvaelluskohde. Turisteille on estetiikan lisäksi tarjolla matkamuistoja ja suuhunpantavaa. Näillä rahoilla Roslynin kappeli on saatu restauroitua niin
hyvään kuntoon, ettei se tällaista loistoa olekaan nähnyt sitten 1400-luvun.

Koska me suomalaiset alamme arvostaa omia kirjailijoitamme yhtä näkyvästi? Olisiko Väinö Linnan 100-vuotisyntymäpäivä ensi vuonna hyvä hetki aloittaa?

Heli Lehtelä, 26.9.2019