Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Sodanaikainen huhu paljastui todeksi

Heli Lehtelä
Veli-Matti Halonen palasi Muolaan Punnuksesta Urjalaan viime maanantaina varsin erikoisen esineen kanssa. Mukana oli ämpärin metalliosat Muolaan Punnuksen kansakoulun kaivosta. Samasta kaivosta löydettiin ämpärin osien lisäksi viime lauantaina kolmen suomalaisen sotilaan tuntolevyt.

Talvisodasta saakka Muolaan Punnuksen kylän kaivossa haudattuna olleesta ämpäristä ei enää ole paljoa jäljellä.

Heli Lehtelä
Veli-Matti Halonen palasi Muolaan Punnuksesta Urjalaan viime maanantaina varsin erikoisen esineen kanssa. Mukana oli ämpärin metalliosat Muolaan Punnuksen kansakoulun kaivosta. Samasta kaivosta löydettiin ämpärin osien lisäksi viime lauantaina kolmen suomalaisen sotilaan tuntolevyt.

– Tämä osoitti todeksi jatkosodasta saakka liikkuneen huhun siitä, että venäläiset hautasivat talvisodassa kaatuneita suomalaisia sotilaita tuohon kaivoon. Tarina alkoi kulkea, kun jatkosodan aikana suomalaiset sotilaat eivät löytäneet talvisodassa alueella kaatuneiden vainajien hautoja, mutta kaivo löytyi täytettynä, Halonen kertoo.

Ensin selvitettiin kaivon koordinaatit
Kaivoa lähdettiin etsimään ja tutkimaan loppuvuodesta, kun kotkalainen Jarkko Väänänen sai kuulla tarinasta. Väänäsen äidin eno oli ollut Punnuksessa kaatuneiden ryhmässä ja Väänänen otti tehtäväkseen selvittää tarinan todenperäisyyden. Hän otti yhteyttä Haloseen, sillä tiesi Halosen tuntevan Muolaan historiaa sota-ajalta, ja tarina olikin Haloselle jo ennestään tuttu.

– Selvitys lähti liikkeelle siitä, että Väänänen hankki käsiinsä kaivon koordinaatit maakunta-arkiston vanhasta tiesuunnitelmasta. Sen jälkeen otimme yhteyttä Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykseen, joka oli yhteydessä pietarilaiseen Karjalan Valli -nimiseen yhdistykseen, joka puolestaan hankki kaivamiseen tarvittavat luvat nykyiseltä maanomistajalta. Kaivon paikka varmistui oikeaksi, kun marraskuun kahdeksastoista päivä kaivettiin lapiolla esiin ensimmäinen metri kaivonrenkaita.

Kaivon varsinainen tyhjentäminen tehtiin viime lauantaina, kun venäläiset hankkivat paikalle kaivinkoneen. Kaivuutyössä oli mukana viisi venäläistä sekä Väänänen ja Halonen.

– Jarkko Väänänen oli paikalla edustamassa sotilaiden omaisia ja minä puolestani olin edustamassa paikallisväestöä. Sekä isäni että äitini juuret ovat Muolaassa, kuten monien urjalalaisten kertoo Veli-Matti Halonen.

Lue lisää 20.12. Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo keskiviikkona 19.12.