Tänään meillä on erityisen painava syy muistella esi-isien uhrauksia kiitollisuudella.
talvisota, Ukraina Heli Lehtelä

Talvisodan päättymistä on 82 vuotta, itsenäisyyttä puolustettiin yksin

Tasan 82 vuotta sitten, maaliskuun 13. päivä vuonna 1940 Suomessa huokaistiin helpotuksesta, mutta myös surusta. Suomi solmi rauhan itänaapurin kanssa Moskovan sanelemin raskain rauhanehdoin menettäen kahdeksan prosenttia maa-alastaan. 400 000 ihmistä joutui lähtemään evakkoon kodeistaan. Muita vaihtoehtoja ei silti olisi ollut. Oltiin oltu aivan kestokyvyn äärirajoilla. Itsenäisyys kuitenkin onnistuttiin säilyttämään, kun Stalin ei onnistunutkaan miehittämään Suomea kahdessa viikossa, kuten oli suunnitellut.

Tänä päivänä muisto talvisodasta on ajankohtainen ja vie ajatukset Ukrainan tilanteeseen. Suomi sai talvisodassa aseapua eri mailta ja maahan tuli vapaaehtoisia taistelijoita muista maista. Muutoin Suomi jäi yksin.