Muolaa, pääkirjoitus (muokattu 12.9.2022) Urjalan Ylläpito

Heilutetaan rauhan lippua

Heli Lehtelä

Kun on puhe poissa omalta kotiseudultaan, diasporassa, asuvista kansoista ja heimoista, harvoin tullaan ajatelleeksi asian koskevan myös Suomea ja luovutetusta Karjalasta toisen maailmansodan jälkeen lähteneitä evakkoja. Tie vei länteen ja oman kodin tilalle osoitettiin uusi koti. Muolaalaisilla, joiden kotiseutujuhlaa vietettiin lauantaina yhtenäiskoululla, uusi koti oli Häme ja lähes kahdella tuhannella heistä: Urjala.

Kuten juhlassakin muisteltiin, jäyhien hämäläisten ja sanavalmiiden karjalaisten kohtaamiset eivät aina olleet helppoja. Jotkut kokivat maanjaon epäoikeudenmukaiseksi jouduttuaan antamaan tulokkaille omistaan. Ja toisaalta, kuten evakkona Muolaasta lähtenyt Lassi Rämö toi esiin: kodin menettäminen ei ollut hämäläisten tai pohjalaisten vika, kuten katkeruuden hetkellä saattoi käydä mielessä. Sodan syyt olivat muualla.

Nykyään karjalainen heimo on sulautunut paitsi hämäläiseen niin yhtä lailla muihinkin Suomen niemellä asuviin heimoihin. Geeniperimät ja kulttuurit ovat sekoittuneet ja rikastuneet. Melkein puolella suomalaisista on sukujuuria Karjalassa. Evakkojen jälkeläiset tuntevat kotiseudukseen myös sen paikan, missä ovat kasvaneet. Muolaa-juhlassakin laulettiin seisaalleen nousten paitsi Karjalaisten laulu myös Hämäläisten laulu.

Muolaa-juhlassa muistelu kohdistui toiseen maailmansotaan, kun seuraavana päivänä Urjalassa kohdistettiin huomio jo kaukaisempaan, mutta yhtä lailla kipeään yhteiseen traumaan: sisällissotaan. Tämän vuoden kirjallisuusfestivaali Pentinkulman päivät käynnistyi teemalla Sanoilla kohti sovintoa. Tällä viikolla valtakunnan tunnetuimpiin nimiin kuuluvat taiteilijat, poliitikot ja historioitsijat heiluttavat täällä sanan säilöjään. Urjalassa käydään luultavasti valtakunnan kiinnostavimpia keskusteluja vuoden 1918 tapahtumien ympärillä.

Sodat ovat valtavia traumoja paitsi kansakunnan myös yksilön tasolla. Ne ovat jättäneet jälkeensä ristiriitojen ja vihanpidon lisäksi lukemattomia orpoja, leskiä ja invalidejä, alkoholismia ja mielenterveysongelmia. Traumoista kärsitään sukupolvien yli eri tavoin.

Kipeiden asioiden käsittely tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden toipumiseen ja elämän jatkumiseen entistä eheämpänä. Urjalassa on lähtenyt alulle ainakin yksi tällainen kokemus. Voitte lukea tästä lehdestä, kuinka Muolaa-juhla toi yhteen sisarukset, jotka ovat jo hetken tienneet toisistaan, mutta kohtasivat nyt ensi kertaa.

Nyt Urjalassa ollaan rohkeita ja rakentavia: heilutetaan rauhan lippua.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi