Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Urjalan Sanomat juhlii monin tavoin

Olli Ristimäki
Samalla kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta juhlii Urjalan Sanomat satavuotiasta taivalta. Marraskuun 4. päivä vuonna 1917 perustettiin Urjalan Sanomain Osakeyhtiö, ja joulukuun 22. päivänä ilmestyi ensimmäinen Urjalan Sanomat.

Olli Ristimäki
Samalla kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta juhlii Urjalan Sanomat satavuotiasta taivalta. Marraskuun 4. päivä vuonna 1917 perustettiin Urjalan Sanomain Osakeyhtiö, ja joulukuun 22. päivänä ilmestyi ensimmäinen Urjalan Sanomat.

Lehti on ilmestynyt sisällissodan kiivainta aikaa vuonna 1918 lukuun ottamatta säännöllisesti viikottain. Ensin ilmestymispäivä oli lauantai ja sittemmin lehti on tullut myös tiistaina ja perjantaina ennen nykyistä torstain ilmestymispäivää. Ensimmäiset Urjalan Sanomat julkaistiin yhdessä Toijalan sanomien kanssa samassa lehdessä ja tilaajat saivat laatikkoonsa molemmat. Lehden omistus on koko historian ajan säilynyt varsin paikallisena ja osakkeenomistajina on tällä hetkellä 177 pääasiassa urjalalaista yhteisöä ja yksityishenkilöä.

Lehden historian kerääminen kansien väliin on täydessä vauhdissa, ja syksyllä ilmestyy Urjalan Sanomien historiikki. Työhön on tarttunut Seppo Pirhonen, joka tuntee hyvin Urjalan ja lehden historian sekä on tutustunut aineistoon jo aikaisempien projektiensa yhteydessä. Historiikki tulee syksyllä myös myyntiin. Lisää historiikkiprojektista kerrotaan Urjalan Sanomissa 12. tammikuuta.

Juhlavuonnaan Urjalan Sanomat järjestää erilaisia tapahtumia, luvassa on muun muassa lukijajuhla kesällä sekä valoa ja väriä syksyn pimeyteen.Lisäksi julkaistaan paljon vanhaa aineistoa kuluneen vuosisadan varrelta ja Suomen 100-vuotisjuhlavuotta Urjalan Sanomat kunnioittaa muun muassa keräämällä joukossamme olevien sotaveteraanien tarinat ja kertomalla niitä myös nuoremmille polville.

Lehden juhlavuoden logo on graafikko, sarjakuvapiirtäjä Jukka-Petteri Erosen käsialaa. Se kuvastaa Urjalan Sanomien toiminnan henkeä, jossa etualalla on vahvasti nykyhetki ja taustalla menneiden vuosikymmenten arvokas historia. Logo näkyy juhlavuoden ajan lehdessä sekä tapahtumissa.