Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Sadan vuoden ilmiöt kohta yksissä kansissa

Heli Lehtelä

Seppo Pirhonen poikkesi viime viikolla tekemään muutaman tarkistuksen Urjalan Sanomien vuosikertoihin. Vuosisadan historia tiivistetään nyt yksiin kansiin.

Heli Lehtelä

Urjalalaisen tietokirjailijan Seppo Pirhosen seuraava kirjaprojekti alkaa olla loppusuoralla. Pirhonen työstää parhaillaan Urjalan Sanomien 100-vuotishistoriikkia paikallislehden täyttäessä ensi kuussa pyöreitä.

Kirjan myötä luvassa on tarinallinen matka paikallishistoriaan, sillä Seppo tiivistää sata vuotta tarinoiden muotoon erilaisten teemojen alle.

– Uskoisin lukijoilla olevan hauskaa ainakin lukiessaan kappaletta Tulikuuma lähde ja muita mätäkuun juttuja, Seppo vihjaa, kun tiedustelen hänen omaa suosikkiaan tekstistä.

Pirhonen kertoo vuosisadan aineiston kertovan mielenkiintoisella tavalla muun muassa henkisen ilmapiirin muutoksista Urjalassa. Heti ensimmäisetkin numerot ovat varsin erityisiä. Ensimmäinen lehti ilmestyi aivan itsenäistymisen jälkeen ja heti muutaman kuukauden kuluttua syttyi sisällissota.

– Oikoluvun tehnyt Leila Hiissa totesi, että jokaisen joka on vähääkään kiinnostunut paikallishistoriasta, pitäisi lukea tämä kirja.
Historiikin tekemisessä on ollut tiukka aikataulu, sillä Pirhonen sai edellisen kirjaprojektinsa valmiiksi alkuvuodesta. Sinällään keskustelu kirjan tekemisestä alkoi jo keväällä 2015 ja syksyllä 2016 Urjalan Sanomien edellinen päätoimittaja Olli Ristimäki löi Pirhosen kanssa kirjan teemat lukkoon.

Ei ihan pieni työmaa

– Aloin käydä Urjalan Sanomien vuosikertoja läpi vasta nyt keväällä, mutta onneksi minulla oli jo etukäteen käsitys siitä, mitä ne suurin piirtein pitävät sisällään, Seppo kertoo.

Sadan vuoden lehtien läpikäynti ei ollut ihan pikkujuttu. Seppo kävi järjestelmällisesti läpi yli 40 000 lehden sivua skannaten parhaat palat muistiin. Varsinainen kirjoitustyö alkoi kesällä ja oikoluku tehtiin syyskuun aikana. Nyt kirjaa on jo taitettu viitisenkymmentä sivua.

Julkaisu lukijajuhlan yhteydessä

Seuraavat viikot ovat varsin kiireisiä historiikin valmiiksi saattamiseksi, sillä se on tarkoitus julkistaa 1.12. Urjalan joulunavauksen yhteydessä pidettävässä Urjalan Sanomien 100-vuotislukijajuhlassa yhtenäiskoululla.

Joulunavaus toteutetaan perinteisesti eri toimijoiden kanssa yhteistyössä kunnan nuorisotoimen ollen vetovastuussa tilaisuudesta. Juhlinta alkaa Urjalan kirkolta kirkkovartilla, jonka jälkeen kaikkien kynnelle kykenevien toivotaan liittyvän lyhtyineen kulkueeseen, joka pysähtyy Urjalan Sanomien toimituksen luo. Yleisön tuoma valo jää pysyvästi valaisemaan toimitusta.

Toimituksen luota kulkue jatkaa Urjalan yhtenäiskoululle, missä nautitaan kakkukahvit 100-vuotiaan kunniaksi. Koska joulunavausta vietetään tällä kertaa sisätiloissa, saadaan jouluavauksen perinteisistä myyjäisistä nauttia lämpimissä sisätiloissa. Lähinnä yhdistystoimijoille ja kädentaitajille tarkoitettuja myyntipaikkoja voi tiedustella nuoriso- ja liikuntaohjaaja Marjo Niittymäeltä.

Tarjolla on mukavaa ohjelmaa kaiken ikäisille ja ilta huipentuu Urjalan Sanomien 100-vuotishistoriikin julkistamiseen Seppo Pirhosen esitellessä kirjansa sisältöä.

Reikonlinnan, vuodeosaston ja vanhainkodin väelle 100-vuotiskahvit tarjotaan jo iltapäivällä. Jokaiseen näistä paikoista lahjoitetaan myös historiikki kiitokseksi asukkaiden useita vuosikymmeniä jatkuneista lukijasuhteista.