Yleinen Urjalan Ylläpito

Satavuotiaita menestystarinoita

Alkanut vuosi 2017 on historiallinen. Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta samalla kun menossa on muun muassa yksi itsenäisyyden ajan suurimmista yhteiskunnan rakenteiden kertamuutoksista, sote-uudistus. Samaan aikaan 100 vuotta täyttää myös itsenäinen Urjalan Sanomat, joka on saanut kertoa kaikki itsenäisen kansakuntamme vaiheet paikallisesta näkökulmasta. Myös paikallisesti myllertää monella tavoin, ja oma lehti on paikalla kertomassa näistä vaiheista tarkemmin kuin mikään tai kukaan muu.

Itsenäisen Suomen satavuotinen taival on menestystarina ryysyistä rikkauksiin. Isojen valtojen varjossa eläneet suomalaiset lähtivät sisällissodan arpien parantuessa rakentamaan Suomeaan määrätietoisesti ja taistellen vielä pian suurta itänaapuria vastaan itsenäisyydestään. Tappiosta huolimatta ilmiömäinen suoriutuminen ylivoimaista vihollista vastaan antoi laajan yhtenäisyyden raskaaseen jälleenrakentamiseen ja seuraavien vuosikymmenten nopeaan vaurastumiseen.

Itsenäistymisaatteen ja kansallistunnon nousussa haluttiin myös paikallisesti kehitystä, sivistystä ja uudistumista. Vuosina 1915–1920 perustettiin paljon paikallislehtiä, yhtenä myös Urjalan Sanomat. Aktiivisten paikallisten talollisten hanke oli iso ja kunnianhimoinen, mutta se hoidettiin perusteellisesti: ennen kustannusosakeyhtiön perustamista pidettiin useita suunnittelukokouksia, järjestettiin osakkeiden koemerkintä ja hiottiin yhteistyökuvioita vain hieman aikaisemmin perustetun naapurilehden kanssa. Marraskuun 4. päivä vuonna 1917 perustettiin Urjalan Sanomain Osakeyhtiö, ja joulukuun 22. päivänä ilmestyi ensimmäinen Urjalan Sanomat.

Siitä alkoi vuosisatainen matka, joka sekin on menestystarina. Lehti on ilmestynyt sisällissodan kiivainta aikaa vuonna 1918 lukuun ottamatta säntillisesti, kasvanut, kehittynyt, seurannut aikaansa ja myös vaurastunut sekä vaurastuttanut paikallisyhteisöä ympärillään. Mainitsemisen arvoista näinä päivinä on myös se, että lehden toimintatapa sekä omistus on koko historian ajan säilynyt lähes muuttumattomana: paikallisena ja puolueettomana. Siitä pidetään kiinni myös jatkossa.

Juhlavuonnaan Urjalan Sanomat haluaa näkyä entistä voimakkaammin oman paikkakunnan arjessa. Vuoden aikana on luvassa tapahtumia, joissa huomioidaan lukijoiden lisäksi muita yhteistyötahoja ja tuodaan eloa ja väriä urjalalaiseen arkeen. Lehden sisällöissä muistellaan menneitä vuosikymmeniä sen lisäksi, että edelleen ollaan tiukasti kiinni ajankohtaisten tapahtumien uutisoinnissa ja taustottamisessa. Historiallisten kevätkunnallisvaalien tiimoilta Urjalan Sanomat avaa verkossa vaalikoneen ja kutsuu ehdokkaat sekä äänestäjät jälleen vaalipaneeliin kysymään ja vastaamaan tärkeisiin paikallisiin teemoihin.

Lehden historian kerääminen kansien väliin on täydessä vauhdissa, ja syksyllä ilmestyy Urjalan Sanomien historiikki. Työhön on tarttunut Seppo Pirhonen, joka tuntee hyvin Urjalan ja lehden historian sekä on tutustunut aineistoon jo aikaisempien projektiensa yhteydessä. Työhön kutsutaan mukaan myös lukijat: teidän muistonne ja tietonne lehden taipaleesta paikkakunnalla saa mielellään toimittaa historiikin tekoon mukaan.

Suomen 100-vuotisjuhlavuotta Urjalan Sanomat kunnioittaa muun muassa keräämällä joukossamme olevien sotaveteraanien tarinat ja kertomalla niitä myös nuoremmille polville.
Lehden juhlavuoden logo on graafikko, sarjakuvapiirtäjä Jukka-Petteri Erosen käsialaa. Se kuvastaa Urjalan Sanomien toiminnan henkeä, jossa etualalla on vahvasti nykyhetki ja taustalla menneiden vuosikymmenten arvokas historia. Logo näkyy juhlavuoden ajan lehdessä sekä tapahtumissa muistuttaen tämän hetken erityislaatuisuudesta.

Vietetään hieno vuosi 2017! Urjalan Sanomat toivoo kaikkea hyvää lukijoilleen ja yhteistyökumppaneilleen sekä koko Suomelle.

Alkanut vuosi 2017 on historiallinen. Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta samalla kun menossa on muun muassa yksi itsenäisyyden ajan suurimmista yhteiskunnan rakenteiden kertamuutoksista, sote-uudistus. Samaan aikaan 100 vuotta täyttää myös itsenäinen Urjalan Sanomat, joka on saanut kertoa kaikki itsenäisen kansakuntamme vaiheet paikallisesta näkökulmasta. Myös paikallisesti myllertää monella tavoin, ja oma lehti on paikalla kertomassa näistä vaiheista tarkemmin kuin mikään tai kukaan muu.

Itsenäisen Suomen satavuotinen taival on menestystarina ryysyistä rikkauksiin. Isojen valtojen varjossa eläneet suomalaiset lähtivät sisällissodan arpien parantuessa rakentamaan Suomeaan määrätietoisesti ja taistellen vielä pian suurta itänaapuria vastaan itsenäisyydestään. Tappiosta huolimatta ilmiömäinen suoriutuminen ylivoimaista vihollista vastaan antoi laajan yhtenäisyyden raskaaseen jälleenrakentamiseen ja seuraavien vuosikymmenten nopeaan vaurastumiseen.

Itsenäistymisaatteen ja kansallistunnon nousussa haluttiin myös paikallisesti kehitystä, sivistystä ja uudistumista. Vuosina 1915–1920 perustettiin paljon paikallislehtiä, yhtenä myös Urjalan Sanomat. Aktiivisten paikallisten talollisten hanke oli iso ja kunnianhimoinen, mutta se hoidettiin perusteellisesti: ennen kustannusosakeyhtiön perustamista pidettiin useita suunnittelukokouksia, järjestettiin osakkeiden koemerkintä ja hiottiin yhteistyökuvioita vain hieman aikaisemmin perustetun naapurilehden kanssa. Marraskuun 4. päivä vuonna 1917 perustettiin Urjalan Sanomain Osakeyhtiö, ja joulukuun 22. päivänä ilmestyi ensimmäinen Urjalan Sanomat.

Siitä alkoi vuosisatainen matka, joka sekin on menestystarina. Lehti on ilmestynyt sisällissodan kiivainta aikaa vuonna 1918 lukuun ottamatta säntillisesti, kasvanut, kehittynyt, seurannut aikaansa ja myös vaurastunut sekä vaurastuttanut paikallisyhteisöä ympärillään. Mainitsemisen arvoista näinä päivinä on myös se, että lehden toimintatapa sekä omistus on koko historian ajan säilynyt lähes muuttumattomana: paikallisena ja puolueettomana. Siitä pidetään kiinni myös jatkossa.

Juhlavuonnaan Urjalan Sanomat haluaa näkyä entistä voimakkaammin oman paikkakunnan arjessa. Vuoden aikana on luvassa tapahtumia, joissa huomioidaan lukijoiden lisäksi muita yhteistyötahoja ja tuodaan eloa ja väriä urjalalaiseen arkeen. Lehden sisällöissä muistellaan menneitä vuosikymmeniä sen lisäksi, että edelleen ollaan tiukasti kiinni ajankohtaisten tapahtumien uutisoinnissa ja taustottamisessa. Historiallisten kevätkunnallisvaalien tiimoilta Urjalan Sanomat avaa verkossa vaalikoneen ja kutsuu ehdokkaat sekä äänestäjät jälleen vaalipaneeliin kysymään ja vastaamaan tärkeisiin paikallisiin teemoihin.

Lehden historian kerääminen kansien väliin on täydessä vauhdissa, ja syksyllä ilmestyy Urjalan Sanomien historiikki. Työhön on tarttunut Seppo Pirhonen, joka tuntee hyvin Urjalan ja lehden historian sekä on tutustunut aineistoon jo aikaisempien projektiensa yhteydessä. Työhön kutsutaan mukaan myös lukijat: teidän muistonne ja tietonne lehden taipaleesta paikkakunnalla saa mielellään toimittaa historiikin tekoon mukaan.

Suomen 100-vuotisjuhlavuotta Urjalan Sanomat kunnioittaa muun muassa keräämällä joukossamme olevien sotaveteraanien tarinat ja kertomalla niitä myös nuoremmille polville.
Lehden juhlavuoden logo on graafikko, sarjakuvapiirtäjä Jukka-Petteri Erosen käsialaa. Se kuvastaa Urjalan Sanomien toiminnan henkeä, jossa etualalla on vahvasti nykyhetki ja taustalla menneiden vuosikymmenten arvokas historia. Logo näkyy juhlavuoden ajan lehdessä sekä tapahtumissa muistuttaen tämän hetken erityislaatuisuudesta.

Vietetään hieno vuosi 2017! Urjalan Sanomat toivoo kaikkea hyvää lukijoilleen ja yhteistyökumppaneilleen sekä koko Suomelle.

Olli Ristimäki
olli.ristimaki@urjalansanomat.fi