pääkirjoitus, urjalan historia, Urjalan Sanomat 100 vuotta (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Valona pimeyksien reunoilla

Heli Lehtelä

Sata vuotta sitten Euroopassa elettiin kaaoksen aikaa. Ensimmäisen maailmansodan jälkimainingeissa suurvallat hajosivat kansallisvaltioiksi. Venäjän tsaari ja Suomen suuriruhtinas oli syrjäytetty vallasta. Valtaa pitivät bolsevikit Leninin johdolla.

Suomen senaatissa puuhattiin itsenäisyysjulistusta, nyt jos koskaan oli mahdollista erkaantua Venäjästä. Elettiin nälän, väkivallan ja huhujen aikaa. Paikkansapitämättömät ja matkalla muuttuneet uutiset sotkivat ajatuksia ja pahensivat kaaosta ihmisten mielissä. Kaivattiin valoa pimeyteen, luotettavaa tietoa.

Ei liene sattumaa, että näinä aikoina täällä Suomen niemellä perustettiin paljon sanomalehtiä. Tiedonvälitystä oli parannettava niin valtakunnallisella kuin paikallisellakin tasolla.

Urjalassa oltiin kiinni ajassa. Marraskuun alussa oli koottu hallitus uuden aviisin perustamista varten. Ensimmäinen näytenumero haluttiin julkaista jo ennen joulua.

Monet itsenäistymisen aikaan perustetuista sanomalehdistä ovat jo sammuneet. Monet perinteikkäät demokratian puolustajat
voivat myös hyvin, kuten oma paikallislehtemme Urjalan Sanomat; Urkki, Liuska, Ursa – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Itsenäisen Suomen ikäinen paikallislehtemme on edelleen mihinkään konserniin kuulumaton, itsenäinen toimija.

Urjalan Sanomien konsepti on ajaton. Lehden tehtävä on kautta aikain ollut ilmentää paikallista elämää mahdollisimman tasapuolisesti eri ääniä kuunnellen ja uusiakin näkökulmia esiin tuoden. Ja samalla myös luoden paikallista identiteettiä.

Jokaisen viikon lehti on aluksi ollut ja on tyhjä kuori, jonka toimitus puhaltaa eloon täyttäen sen parhaan kykynsä mukaan paikallisella elämänmenolla. Tarkoituksen palasista valitaan olennaisimmat, niitä pyöritellään, katsotaan eri kulmista ja järjestellään kokonaisuuksiksi.

Tehtävä on yhtä haasteellinen viikko toisensa jälkeen. Riittämättömyyden tunnekin on tuttu seuralainen. Monesti toimituksessa toteamme: uskomaton Urjala. Urjala on moniulotteinen paikka, jossa uutisen aiheita ei tarvitse keksimällä keksiä.

Kaikki loputon kauneus, kaikki järki ja järjettömyys, kaikki tehdyt päätökset ja päättämättömyys; niistä me viikko, vuosi, vuosikymmen ja nyt vuosisata toisensa jälkeen uutisoimme, jotta sinä saisit sitä mitä tilaat. Sillä sinä lukijana olet se, jota varten me teemme töitä.

Meistä jokainen on polku jonnekin. Urjalalaisuus ei ole vain yhdenlaista. Me paikallislehdessä pyrimme objektiivisuuteen, teemme erilaisia näkökulmia näkyviksi, mutta ensin tarkistamme faktat. Kaikkiin lauluihin ei kannata uskoa tänäkään päivänä.

Itsenäisen Suomen ikäinen Urjalan Sanomat on uutisoinut sadan vuoden aikana tuhansien ja taas tuhansien tekstien kautta. Paikkakunnan muistina toimivat vuosisadan uutiset on kuluneen vuoden aikana tiivistetty lehtemme 100-vuotishistoriikkiin.

Kutsummekin sinut kuuntelemaan ja muistelemaan kanssamme mennyttä vuosisataa 1.12. lukijajuhlaamme, jossa Seppo Pirhosen kirjoittama Urjalan Sanomien 100-vuotishistoriikki julkistetaan.

Tähän 100-vuotisjuhlalehteen sen sijaan olemme koonneet kattauksen siitä, miltä Urjalan ja urjalalaisuuden olemus näyttää tänään, tässä ajassa useiden eri linssien läpi katsottuna.

Juhlalehden riveiltä ja rivien välistä voi kuitenkin lukea myös sen, miten historia vaikuttaa nykypäivänkin ilmiöiden taustalla ja jopa konkreettisesti katukuvassamme.

Toivottavasti juhlalehteen kokoamamme kattaus sytyttää mahdollisimman monia, herättää ajatuksia ja tarjoaa valon pilkahduksia pimeyksien reunoille.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi