sääennuste (muokattu 12.9.2022) Urjalan Ylläpito

Rankkoja sade- ja ukkoskuuroja odotettavissa koko maahan

Helteiseen Suomeen virtaa perjantaista alkaen kaakosta hyvin kosteaa ilmamassaa. Kostea ja lämmin ilmamassa yhdessä muodostavat viikonloppuna rankkoja sade- ja ukkoskuuroja lähes koko maahan.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 18.7. tekemän ennusteen mukaan ensimmäiset sade- ja ukkoskuurot muodostuvat jo perjantaipäivän kuluessa painottuen maan etelä- ja länsiosiin. Lauantaina ja sunnuntaina sade- ja ukkoskuuroja kehittyy enimmäkseen maan eteläosasta Pohjois-Pohjanmaalle ulottuvalla alueella. Näihin ukkosiin voi liittyä runsasta salamointia, rankkasateita, mahdollisesti rakeita ja paikoin myös melko voimakkaita ukkospuuskia.

Ukkospuuskien ei kuitenkaan odoteta olevan läheskään yhtä voimakkaita kuin vuoden 2010 rajuilmoissa. Mahdollisten vahinkojen riski liittyy pääasiassa runsaaseen salamointiin ja rankkoihin sateisiin.

Ennusteeseen liittyy epävarmuutta sen suhteen, minne voimakkaimmat sadekuurot muodostuvat, joten päivittyvää varoituskarttaa kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla.

Huomenna torstaina lämpötilat ovat vielä yleisesti 28–31 astetta. Myös perjantaina voi 30 asteen raja mennä rikki. Lämmin ja kostea säätyyppi jatkuu koko maassa vielä ensi viikolla.