Yrittäjät pyrkivät estämään murtoja monin tavoin. Aina se ei onnistu.
Murrot (muokattu 8.12.2020) Minna Mäkelä

Yrittäjien puheenjohtaja: ”Urjala ei ole rikosvapaa alue”

Urjalan yrittäjien puheenjohtaja Veijo Heinonen sanoo, että jos yrittäjän vakuutukset ovat kunnossa, aineelliset vahingot on helppo korvata, mutta vakuutus ei auta mielipahaan ja stressiin, joita yrittäjiin kohdistuvat rikokset aiheuttavat.

– On se todettava, että missään lintukodossa ei Urjalassa ole enää pitkään aikaan asuttu. Murtoja voi verrata karkeasti sanottuna raiskaukseen, jossa tullaan voimakkaasti toisen alueelle. Sitä ei mikään vakuutus korvaa.

Viime viikolla Urjalan kirkonkylässä murtauduttiin kahvila-ravintolaan. Sen lisäksi, että vääriin käsiin päätyi rahaa, oli sisällä sotkettu tiloja.

Heinonen uskoo, että kameravalvonta ja hälytyslaitteet useilla yrittäjillä jo on. Jos kameratallenteet voi viedä mennessään, niistä ei ole kuitenkaan hyötyä.

– Parasta olisi, jos kamerakuva tallentuisi pilveen tai valvontavideo välittyisi puhelimeen. Kameroista ja hälytyslaitteista kertovista tarroista ikkunoissa eivät mitkään huumehörhöt välitä.

Heinonen sanoo, että yrittäjien turvattomuudentunteista ei ole yhteisissä tapaamisissa keskusteltu. Viimeisimmässä hallituksen kokouksessa yrittäjät sivusivat vähän aikaa sattuneita pullopommitapauksia, joihin syyllistyivät Urjalassa nuoret.

– Murrot tuskin ovat täällä nuorten tekemiä.

Yrittäjät keskustelivat myös mahdollisesta partioinnista öisin, jolloin pitäjässä ajeltaisiin pitämässä silmällä tapahtumia.

– Tällaista on joskus ollut. Poliisiksi ei kukaan voi kuitenkaan ryhtyä ja lisäksi mukaan pitäisi saada riittävän paljon väkeä, jotta vuoroja ei olisi kovin usein. Toiminnalla voisi olla kuitenkin jonkinlainen ehkäisevä vaikutus, Veijo Heinonen arvioi.

Päivällä ei turvattomuutta tunne

Kirjakaupan omistaja Heli Kraft ei tunne liikkeessään oloaan turvattomaksi päiväaikaan. Hän nyökkää lasiovia kohti. Niistä on helppo halutessaan tulla läpi. Ovea kohti on kuitenkin suunnattu kamera.

– Näpistelyä on aina jonkin verran.

Havahdun siihen välillä. Täällä on tavaraa, jota ei ehkä ihan hirveästi haluta toisin kuin tuossa apteekissa.

Heli Kraft ei panisi pahakseen yöaikaista tarkkailua, jota yrittäjät joskus järjestivät ajaessaan puolenyön ja aamuviiden välillä asemalla ja kirkonkylässä.

Mitään turvallisuuskeskustelua hän ei kaipaa.

Varkaat yhä röyhkeämpiä

Villihinnan omistaja Mika Lindroos kertoo, että Urjalan liikkeeseen asennettiin juuri syksyllä varashälyttimet ja sisälle liiketunnistimet.

– Muulla tavalla ei murtoihin pysty varautumaan.

Hän toteaa, että liikkeestä viedään tavaraa päivälläkin. Toijalan liikkeessä röyhkeitä varkaita on enemmän kuin Urjalassa.

– Toijalassa on junaan meneviä vankilasta vapautuneita, jotka vievät kaupasta, mitä haluavat. Jos he saavat sakot, he eivät niitä maksa.

Lindroos näkee, että tilanne vain pahenee koko ajan eikä sille kukaan mitään voi.

– Kaikki annetaan, mitä pyydetään. Työntekijöiden ei pidä vaarantaa omaa turvallisuuttaan.

Kalterit tekivät tehtävänsä

Urjalan apteekkiin ei ole murtauduttu sen jälkeen, kun liiketilaan asennettiin kalterit. Myös ovet vaihdettiin.

– Varkaat näkevät jo laseista, että ne ovat panssarilasia, josta ei pääse läpi, apteekkari Mirja Ruotsalainen kertoo.

Lisäksi valvontakamerat ja turvafirman tarrat ovat näkyvissä selvästi.

Näpistelijöitä apteekissa ei juuri ole. Mirja Ruotsalainen arvelee sen johtuvan siitä, että henkilökunta on aina lähellä ja kamerat seuraavat asiakkaita.

– Jos jostain joskus puuttuu paketti, niin oletamme, että se on varastettu, sillä varastokirjanpito on meillä niin tarkka.