Yli 300 vainajan sankarihauta-aluetta on laitettu kuntoon askel kerrallaan. Lauantaina nostettiin kivet ylös ja pohjustettiin maa soralla. Kuva: Pekka Mustonen
sankarihaudat (muokattu 2.12.2020) Heli Mustonen

Reserviläiset kunnostivat sankarihautoja apunaan rotareita ja partiolainen: ”Koska kukaan meistä ei unohda”

Se on tehokasta hommaa, kun tusina talkoolaisia tarttuu lapioon. Tämä nähtiin lauantaina Urjalan sankarihauta-alueella, jossa joukko Urjalan-Kylmäkosken reserviläisiä kunnosti vanhoja sankarihautoja. Aikaansaavassa porukassa oli jäseniä myös rotareista ja partiolippukunta Varstoista.

Talkoovastaava, reserviläisyhdistyksen varapuheenjohtaja Teppo Selimaa totesi, että sankarihautojen kivien nostaminen oli kaikille tärkeä asia; osoitus siitä, että sodassa olleiden uhraus yhä muistetaan ja sitä kunnioitetaan.

– Kyllä tämä on yksi osoitus siitä, että kukaan meistä ei unohda.

Lyhdyt laitetaan myöhemmin

Mitä lauantaina sitten tehtiin? Koska hautakivet ovat aikojen saatossa painuneet alas, ne nostettiin ylös ja kiven paikka pohjustettiin siististi mullalla ja soralla. Urakka ei ollut vähäinen, sillä alueella on 316 kiveä.

Seuraavaksi reserviläiset hankkivat 160 lyhtyä. Ne ryhmitellään alueelle luomaan kauneutta pimeisiin iltoihin.

Lyhtyjä varten tarvittavat 3 000-4 000 euroa reseviläiset keräävät yhteistyönä eri tahoilta, myös seurakunta ja reserviläiset itse osallistuvat kustannuksiin.

Lauantaina talkoporukassa nähtiin erikoisuus, nimittäin talkoolaisia kolmessa sukupolvessa. 17-vuotias Olli Koivula oli tekemässä töitä yhdessä isoisänsä Markku Koivulan ja setänsä Hannu Koivulan kanssa.

– Lähdin mielelläni, kun pyydettiin, totta kai, totesi partiolainen Olli Koivula.