Kiinteistöillä oli ja on yhä siivoustoimenpiteistä huolimatta metalliromua, kuten käytöstä poistettuja kulkuneuvoja. Kuvituskuva, kuvan romut eivät liity tapaukseen.
ympäristörikos (muokattu 2.12.2020) Heli Mustonen

80-vuotias valitti saamastaan ympäristön turmelemistuomiosta: puolustus katsoo, että rikoksesta ei syntynyt taloudellista hyötyä

80-vuotias mies tuomittiin hiljattain vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen Urjalassa ja Akaassa tapahtuneesta törkeästä ympäristön turmelemisesta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi lisäksi miehen maksamaan valtiolle rikoksesta saadusta hyödystä 155 340 euroa.

Nyt vastaaja on valittanut tuomiosta. Tuomittu katsoo, että koska maaperän ennallistamiskulut tulevat olemaan niin suuret, hänelle ei jää todellisuudessa hyötyä.

Maaperän ennallistaminen tullee maksamaan jotakin 320 000 euron ja miljoonan väliltä. Päätös summasta tehdään myöhemmin hallinto-oikeudessa.

Myös syyttäjä ilmaisi tuoreeltaan tyytymättömyytensä tuomioon, mutta ei ole vielä valittanut tuomiosta. Aikaa on vielä viikon verran.

Aluesyyttäjä Olli Sulkonen totesi torstaina Urjalan Sanomille, että ei ole vielä tehnyt päätöstä, valittaako tuomiosta.

– Tuomiohan oli pääpiirteittäin sellainen, että siihen pystyy olemaan tyytyväinen. Jos teemme valituksen, se koskee rangaistusseuraamuksen pituutta. Vaadimme mahdollisesti siihen puoli vuotta lisää, mutta ei kuitenkaan ehdotonta, vaan ehdollista.

Urjalassa kaksi kiinteistöä

Tuomittu mies oli yli 25 vuoden ajan käsitellyt Urjalassa ja Akaassa jätteitä omistamillaan kiinteistöillä. Jätettä on ollut enimmillään 11 hehtaarin alueella. Urjalassa kiinteistöt sijaitsevat Uudensalmentiellä ja Tanhuantiellä. Yksikään kiinteistöistä ei sijaitse pohjavesialueella.

Kiinteistöillä on ollut 440 käytöstä poistettua ajoneuvoa tai työkonetta sekä satoja tynnyreitä ja säiliöitä. Ne kaikki oli jätetty suoraan pinnoittamattomaan maahan tai lavoille, mutta ei sellaiselle alustalle, jota ympäristönsuojelumääräykset edellyttivät.

Maaperästä löytyi öljyn ja ajoneuvojen nesteiden lisäksi elohopeaa ja raskasmetalleja. Elohopean osalta syyte tosin hylättiin, koska näyttö ei osoittanut, että elohopea tuli tuomitun metalliromuista.

Ei vielä lainvoimainen

Miehen omistamille kiinteistöille alkoi kertyä jätteeksi luokiteltavaa romua jo 1960-luvulta lähtien. Mies valmisti ammatikseen metallisäiliöitä ja tämä toiminta alkoi 1960-luvun lopussa.

Kun hänelle tuli asiakkailta vaihdossa vanhoja säiliöitä, niitä alkoi kertyä eivätkä hänen mukaansa viranomaiset tuohon aikaan puuttuneet asiaan.

Huomautuksia alkoi tulla vasta 2000-luvulla. Tiukempi puuttuminen alkoi vuonna 2016.

Viime vuosina ympäristöviranomaiset ovat kehottaneet miestä useita kertoja poistamaan romut. Hän toimittikin jätteenkäsittelylaitoksille romua yli 1,5 miljoonaa kiloa vuodesta 2016 lähtien.

Toisaalta hän toimitti romuja kiinteistöilleen vielä aivan viime vuosina. Tänä vuonna jätettä on ollut jäljellä vielä ainakin 1,5 miljoonaa kiloa.

Pirkanmaan käräjäoikeus piti tekoa törkeänä pitkäaikaisuuden ja laajuuden vuoksi. Tuomio ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen.

Miehen omaisuuteen kohdistettu vakuustakavarikko pidettiin ennallaan, kunnes menetetyksi määrätty 155 000 euroa on maksettu, sen perimiseksi on toimitettu ulosmittaus tai asiasta toisin päätetään.

Maaperän siivoaminen maksaa paljon

Tuomitun asianajajana toimiva Jyri Kilpi totesi torstaina Urjalan Sanomille, että tuomio on rikoshyödyn osalta ongelmallinen, koska korvattavan hyödyn pitää aina perustua todelliseen tekijän saamaan nettohyötyyn. Asianajaja toteaa, että tuomittu joutuu kuitenkin vastaamaan vielä kunnille maaperän ennallistamiskustannuksista.

Näiden kustannusten määräksi ely-keskus arvioi vähintään 320 000 euroa.

Monimutkaiseksi tilanteen tekee, että Akaa ja Urjala eivät ole vielä laittaneet ennaltamisvaatimuksiaan eteenpäin eikä niistä saada päätöstä hallinto-oikeudesta samaan tahtiin kuin asia etenee rikosoikeudessa.

– Hallinto-oikeus ja rikosoikeus käsittelevät aina asioita eri tahtiin ja yleensä hallinto-oikeus on se hitaampi. Tämä tuo omat ongelmansa, toteaa asianajaja Jyri Kilpi.