Maastoon jätetty Mercedes kuorma-auto. Päätellen sammalpinnasta auto on ollut maastossa pitkän aikaa hylättynä jätteenä. Kuva: poliisin tutkinta-aineisto
ympäristörikos (muokattu 2.12.2020) Heli Mustonen

Ympäristörikoksen syyttäjä ihmettelee: ”Miksi ympäristön turmelemiseen ei puututtu jo aikoja sitten?”

Akaalainen mies tuomittiin hiljattain vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen Urjalassa ja Akaassa tapahtuneesta törkeästä ympäristön turmelemisesta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi lisäksi miehen maksamaan rikoksesta saadusta hyödystä 155 340 euroa.

Aluesyyttäjä Olli Sulkonen toteaa, että ei ole vielä varmaa, valittaako hän tuomiosta.

– Jos teemme valituksen, vaadimme mahdollisesti puoli vuotta ehdollista lisää.

Sekä vastaajan puolustusasianajaja että aluesyyttäjä luonnehtivat tapausta todella monimutkaiseksi ja monipolviseksi. Tapahtumia on yli 25 vuoden ajalta. Aivan alunperin tapahtumat juontavat juurensa 1960-luvulle saakka.

Syyttäjä Olli Sulkonen sanoo, että hämmästystä herättää, miksi tilanteeseen ei ole puututtu jo aikaa sitten riittävällä tarmolla. Liikkeelle lähdettiin kunnolla vasta vuonna 2016.

Kiinteistöjen siivousta on hidastanut neljänä viimeisenä vuonna se, että vastaaja on halunnut itse lajitella metalliromut ennen pois kuljettamista. Hän on iältään 80-vuotias.

Iso kysymysmerkki on, kuinka paljon maa-alueiden kuntoonlaitto lopulta maksaa. Arviot ovat vaihdelleet 320 000 eurosta miljoonaan euroon.

Jos tuomion saaneen vanhuksen omat rahat eivät riitä ennallistamiseen, siivousurakka voi jäädä Urjalan ja Akaan kuntien vastuulle.

Maastoon jätetty Mercedes kuorma-auto. Päätellen sammalpinnasta auto on ollut maastossa pitkän aikaa hylättynä jätteenä. Kuva: poliisin tutkinta-aineisto