Urjalassa pilotoidaan ensihoidon hybridiyksikköä ensi vuonna.
ensihoidon hybridiyksikkö, ensihoito (muokattu 4.8.2022) Urjalan Ylläpito

Ensihoidon hybridiyksikköä pilotoidaan Urjalassa

Marjo Alste

Pirkanmaan ensihoidossa kokeillaan ensi vuonna ambulanssivalmiuden toteuttamista moniviranomaisyksikkönä eli pelastuslaitoksen tuottamana hybridiyksikkönä. Hybridiyksikön toimintaa pilotoidaan Urjalassa ensimmäisenä alueen kunnista.

Hybridiyksikkö on pelastustoimen ja ensihoidon yhteinen viranomaisyksikkö, jolla on valmius suorittaa molempien toimialojen tehtäviä. Henkilöstöön kuuluvat lisäkoulutetut ensihoitaja ja pelastaja – kummallakin on perustaidot toisen toimialasta. Kulkuvälineenä toimii ambulanssi.

– Kyse on ensihoidon ja pelastustoimen moniviranomaisyksiköstä, joka ulos päin näyttää ensihoidon yksiköltä, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Kaius Kaartinen.

– Tavoite on, että pystymme yhden yksikön voimin suorittamaan laajemmin toimintoja, jatkaa Pirkanmaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Matti Isotalo.

Hybridiyksiköitä on hahmoteltu Pirkanmaalle jo vuonna 2016, mutta vuonna 2021 päästään yksikköä viimein kokeilemaan käytännössä. Pilottijakso on tarkoitus aloittaa keväällä 2021 ja se kestää vähintään vuoden 2022 loppuun.

– Kartoitamme tällä hetkellä sopivia väliaikaisia tiloja Urjalasta, sillä nykyiselle paloasemalle emme kykene sijoittamaan lisäkalustoa, Isotalo kertoo.

Lue lisää Urjalan Sanomista huomenna 28.5.2020 tai jo tänään keskiviikkona digilehdestä kello 19 alkaen!