kylvöt (muokattu 13.8.2022) Urjalan Ylläpito

Sateet keskeyttivät kevätkylvöt

Äitienpäivän jälkeinen saderintama on keskeyttänyt tasaisessa vauhdissa olleet kevättyöt maan etelä- ja keskiosissa. Sateet, huolimatta siitä, että osa tuli lumen ja rännän muodossa, ovat kuitenkin tervetulleita varmistamaan jo tehtyjen kylvösten orastumista ja taimettumista.

Proagria tiedottaa, että mikäli yölämpötilat eivät laske merkittävästi pakkasen puolelle, kylmästä rintamasta ei arvioida olevan haittaa kylvöksille, mutta se viivästyttää kasvua ja kehitystä.

Etelä-Suomessa kevätviljojen kylvöt ehtivät edetä ennen sadetta reilusti yli puolivälin ja paikoitellen jopa lähes lopuilleen. Etelä-Suomessa kevättyöt ovat 5–10 vuorokautta edellä keskimääräisestä aikataulusta, mutta maan keskiosissa kevään eteneminen on hidastunut tavanomaiseen aikatauluunsa. Lapissa kevään tulon arvioidaan olevan jo viikon jäljessä.

Viileät yöt ja yöpakkaset ovat hidastuttaneet sekä syysviljojen, nurmien ja monivuotisten puutarhakasvien että uusien kylvöksien kasvuun lähtöä. Hitaan kasvuun lähdön etuna on, että kasvustot ovat säästyneet merkittäviltä hallavioituksilta. Yöpakkaset ovat vioittaneet jonkin verran syysviljoja Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Hämeessä ensimmäisinä kylvettyjä, juuri orastuneita kevätvehnäkasvustoja.