Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Urjalan ja Akaan yhteistoiminta-alueella kaksi koronalle altistunutta


Hyvä käsihygienia on tärkeää.

Marjo Alste

Urjalan ja Akaan yhteistoiminta-alueella on kaksi koronavirukselle altistunutta henkilöä, kertoo yhteistoiminta-alueen johtava ylilääkäri Juhani Grönlund. Kumpikin altistuneista on Grönlundin mukaan täysin oireettomia ja siten hyväkuntoisia, mutta Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaan heidät on asetettu kotikaranteeniin. Tieto altistumisesta ja sen jälkeisistä sairaanhoitopiirin toimenpiteistä on tullut terveyskeskukseen puhelimitse.

Grönlundin mukaan ei ole epätodennäköistä, että koronavirus leviäisi Urjalan ja Akaan alueella samaan tahtiin kuin muuallakin Suomessa.

– Odotettavaa on, että virus saapuu joka puolelle Suomea – on epätodennäköistä, että maahan jäisi alue, jota virus ei jossain vaiheessa koskettaisi. Tällä hetkellä Uusimaa ja Pirkanmaa näyttäisivät olevan alueita, joilla virusta erityisesti on, Grönlund kertoo.
Syytä erityiseen huoleen Grönlundin mukaan ei kuitenkaan ole.

– Koronaviruksen vuoksi ei pidä panikoida, Grönlund rauhoittelee. Hän muistuttaa, että kaikki Suomen potilaat ovat hyväkuntoisia. Hoito toteutetaan kunkin sairaanhoitopiirin, Pirkanmaalla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, infektiolääkärin ohjeiden mukaisesti joko kotikaranteenissa tai sairaalassa.  Yksikään Suomessa havaittu tartunta ei ole vaatinut esimerkiksi potilaan tehohoitoa.

Grönlundin mukaan kaikki Urjalan ja Akaan alueen epäillyt tapaukset konsultoidaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkärin kanssa, joka myös päättää potilaiden mahdollisesta hoidosta.

– Kaikki hoito menee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistusten mukaisesti, Grönlund kertoo.

Pirkanmaalla viisi tartuntaa

Pirkanmaalla oli maanantaiaamuun 9. maaliskuuta mennessä todettu viisi koronavirustartuntaa. Tampereen yliopistollisen sairaalan mukaan kaikki virukselle altistuneet on kartoitettu. Sairaanhoitopiiri kuitenkin korostaa, ettei hengitystieinfektio-oireisen tulisi mennä töihin tai kouluun.

Koronaviruksen oireita ovat akuutin hengitystieinfektion oireet, kuten yskä, kuume ja hengenahdistus. Ylilääkäri Juhani Grönlund kuitenkin muistuttaa, että viruksen saamiseksi on oltava oireiden lisäksi myös kontakti viruksen jo saaneeseen.
– Jotta viruksen saisi, täytyisi olla lähikontakti jo vahvistettuun tapaukseen tai henkilön olisi täytynyt oleskella viimeisen 14 vuorokauden aikana tautialueella, Grönlund kertoo. Ilman altistusta yksittäisen ihmisen riski sairastua on edelleen pieni. Tautialueita ovat Manner-Kiina, Etelä-Korea, Iran, Italia, Itävallan Tirolin hiihtokeskukset sekä Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltio.

Tähän mennessä Suomessa on 40 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Niistä 30 liittyy matkailuun. Jatkotartuntoja on kymmenen. Valtaosa sairastuneista, yhteensä 18 kappaletta, on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Pirkanmaalla sairastuneita on viisi.

THL:n mukaan kansainväliseen matkailuun ja niihin liittyvät jatkotartunnat ovat Suomessa jatkossakin todennäköisiä. Suomessa on varauduttu myös laajempaan epidemiaan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Mikäli sekä taudinkuvan että altistumisen kriteerit täyttyvät ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse.

Akaan ja Urjalan terveysasemat palvelevat arkisin kello 8-16 numerosta 040 335 2702.

Ilta-, yö- ja viikonloppupäivystyksen järjestää TAYS Valkeakoski arkisin ma-to kello 16 aina seuraavaan aamuun kello 8 sekä perjantaista kello 16 aina maanantaiaamuun kello 8.  Sairaalaan saa yhteyden numerosta 03 3116 7260.

Lisäksi asiakkaille on käytössä ympärivuorokautinen Tampereen yliopistollisen sairaalan neuvontapuhelin, puh. 03 311 65333. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

Valtakunnallinen neuvontanumero, 029 553 5535, on käytössä arkisin kello 8-21 ja lauantaisin kello 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta.

 

Muokattu 10.3. klo 11.48: korjattu kello 11.30 päivitetty tartuntojen määrä.