eläinten terveys, lemmikkieläimet, tuholaistorjunta (muokattu 17.8.2022) Urjalan Ylläpito

Jyrsijämyrkky voi viedä kissan tai koiran koomaan

Maaseudun eläinlääkäriasemilla on törmätty viime aikoina ikävään ilmiöön. Lemmikkikissat ja -koirat ovat päässeet käsiksi jyrsijöille tarkoitettuihin myrkkysyötteihin.

Muun muassa LoppiVetissä on hoidettu lyhyen ajan sisällä useampaa todennäköisesti uudelle jyrsijöiden torjunta-aineelle nimeltä alfakloraloosi altistuneita sisä- ja ulkokissoja.

Samoja kissoja on hoidettu muutaman viikon välein toistamiseen samoilla oireilla, koska vapaasti ulkoilevat kissat hakeutuvat helppojen saaliiden äärelle. Myös koirapotilaita on hoidettu epäilynä aflakloraloosimyrkytyksestä.

Kissat saavat myrkytyksen syömällä suoraan myrkkysyöttejä tai välillisesti syömällä myrkyttyneen jyrsijän. Koirat eivät ole myrkytykselle niin herkkiä kuin kissat, mutta myrkytys on mahdollinen myös koirilla.

Myrkytykseen viittaavat hyvin nopeasti etenevät hermostolliset oireet kuten horjuminen, tasapainohäiriöt, voimakas kouristelu, kuolaaminen, silmien pupillien toimimattomuus valolle, alilämpöisyys ja agressiivisuus. Pitkälle edenneissä myrkytystapauksissa potilas saattaa olla koomassa.

Uudemmat jyrsijätorjunta-aineet sisältävät oireita aiheuttavaa alfakloraloosia. Näitä myydään kauppanimillä Alpha Pasta 4 %, Black Pearl Pasta, Flash Paste, No Mouse Pasta, Prevexor Alp Paste ja Rodicum Express.

Hoitona eläinlääkärissä myrkytykselle on kouristuksien hillintä, suonen sisäinen nestehoito ja hermostoa tukeva liuos. Lisäksi alilämpöisiä potilaita lämmitetään aktiivisesti. Vastalääkettä myrkylle ei ole.

Eläinlääkäriasemalta muistutetaan, että kaikki jyrsijämyrkyt on laitettava syöttilaatikkoihin, jotta lemmikit eivät pääse niihin käsiksi. Kaikki hoidetut potilaat ovat onneksi hoitojen jälkeen palautuneet entiselleen.