Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Muolaassa kaatuneet vihdoin matkalla kotiin

Heli Lehtelä
Viipurin luterilaisessa kirkossa siunattiin 15. lokakuuta 22 rajan takaa löydettyä sotavainajaa kotimatkalle Suomeen. Nyt vainajat ovat Suomessa ja heidän henkilöllisyytensä pyritään varmentamaan dna-tutkimuksin. Vainajien joukossa oli kuusi Muolaan Punnuksen kaivosta löydettyä vainajaa. Miehet olivat aikoinaan palvelleet Kymenlaaksolaisrykmentti JR5:ssa.

22 sotavainajaa siunattiin Viipurissa lokakuun puolivälissä. Nyt arkut on jo siirretty Suomeen. Kuva: Hannele Myllyntausta.

Heli Lehtelä
Viipurin luterilaisessa kirkossa siunattiin 15. lokakuuta 22 rajan takaa löydettyä sotavainajaa kotimatkalle Suomeen. Nyt vainajat ovat Suomessa ja heidän henkilöllisyytensä pyritään varmentamaan dna-tutkimuksin. Vainajien joukossa oli kuusi Muolaan Punnuksen kaivosta löydettyä vainajaa. Miehet olivat aikoinaan palvelleet Kymenlaaksolaisrykmentti JR5:ssa.

Vuosi sitten joulun alla Urjalan Sanomat kertoi, kuinka sodan aikainen huhu paljastui todeksi, kun rajantakaisessa Karjalassa sijaitsevan Muolaan Punnuksen kansakoulun kaivo paljastui suomalaisten sotilaiden haudaksi.

Sekä äidin että isän puolelta muolaalaiset sukujuuret omaava urjalalainen Veli-Matti Halonen oli paikalla, kun kaivoa alettiin tutkia vuosi sitten ja sieltä löytyivät kolmen suomalaisen sotilaan tuntolevyt. Viime kesänä etsintätyöt jatkuivat ja vainajia löytyi kolme lisää.

– Sotilaat olivat olleet puolustamassa niitä peltoja, joita punnuslaisten esi-isät ovat aikoinaan raivanneet. Paikalla siunaustilaisuudessa oli myös tuntolevystä tunnistetun sotilaan poika lapsineen, Veli-Matti Halonen totesi hiljakseen.

Halonen kertoo, että tunnistetut vainajat pääsevät haudan lepoon kotipaikkakunnilleen, mutta tuntemattomat sotilaat haudataan Lappeenrannan hautausmaalle.

Siunaustilaisuudessa oli Halosen lisäksi useita urjalalaisia, sillä muolaalaisia asutettiin sodan jälkeen Urjalaan. Edustettuna oli myös Muolaalaisten seura.

Koulun kellarikin tutkittiin

Pietarilainen Karjalan Valli -niminen yhdistys hankki koulun alueen kaivamiseen tarvittavat luvat ja tutki myös Punnuksen koulun kellarin. Venäläisten keskuudessa on nimittäin puhuttu, että venäläiset olisivat haudanneet sota-aikana kellariin 12 suomalaista sotilasta, joista 2 upseeria.

– No, se ei pitänyt paikkaansa. Yhtään luuta ei löynyt, mutta sen sijaan löytyi 2 500 konekiväärin panosta, Halonen totesi. 

Urjalan Sanomat toivottaa tämän jutun myötä hyvää itsenäisyyspäivää kaikille! Lisää talvi- ja jatkosotiinkin liittyvää lukemista löytyy 5.12.19 lehdestä tai näköislehdestä jo keskiviikosta 4.12.19 klo 19 alkaen.