Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Kunnanjohtaja Urjalan työttömyysasteesta: ”Todella huono tilanne ja uutinen”

Heli Lehtelä

Kunnanjohtaja Hannu Maijala ei ole ilahtunut Urjalan kärkisijasta maakunnan työttömyysluvuissa.

Heli Lehtelä

Ely-keskuksen julkaiseman tuoreimman Pirkanmaan työllisyyskatsauksen mukaan maakunnan työttömyys on laskenut hyvään tahtiin, jopa vuosien 2006-2008 nousukauden tasolle. Urjalassa on tällä hetkellä 206 työtöntä ja työttömyys on liki puolittunut kaikkien aikojen synkimmästä vuodesta 2014, jolloin täällä oli 387 työtöntä.

Silti työttömyys ei kunnanjohtaja Hannu Maijalan mukaan laskenut odotetusti. Lokakuun lopussa täällä oli maakunnan kovin työttömyysaste työttömien määrän ollessa 10,2 prosenttia työvoimasta. Urjala ohitti kauan kyseenalaisella kärkisijalla kiikkuneen Tampereen, jonka työttömyysaste on nyt 10,1 prosenttia.

– Tämä on todella huono tilanne ja uutinen, että näin nousukaudella Urjalan kunnan työttömyysaste on Pirkanmaan korkein. En edes muista, onko tällaista tilannetta ollut koskaan aiemmin tai ainakaan hyvin, hyvin pitkään aikaan. Miksi urjalalaiset työttömät eivät työllisty? Miksi työttömät työllistyvät Punkalaitumella, Sastamalassa tai Vesilahdessa? Minä en tiedä siihen vastausta.

Maijala vastaa itse kysymykseensä, pohtien, että eräs syy siihen, ettei Urjala ole pysynyt muiden kuntien perässä voi olla se, että monet Pirkanmaan kunnat ovat olleet mukana kokeiluluontoisessa hankkeessa, jossa kunnat itse päästettiin määräajaksi hoitamaan valtion kontolle kuuluvia työttömyyden hoitoon liittyviä asioita. Kunnille annettiin muun muassa henkilölistaukset työttömistä, jolloin heitä voitiin kontaktoida suoraan.

– Me teimme virheen, kun emme lähteneet hankkeeseen mukaan, sillä se on selvästi toiminut Tampereen keskuskunnissa sekä Sastamalassa ja Punkalaitumella. Meillä on tehty asioita nyt perinteisesti valtion toimesta. Lähdemme ilman muuta mukaan, jos tällainen mahdollisuus vielä avautuu.

Lue lisää Urjalan Sanomista ke 5.12. tai digilehdestä jo ti klo 19.00!