Yleinen Urjalan Ylläpito

Pelataanhan reilusti

Valistuneet kuluttajat ovat vuosi
vuodelta tulleet yhä tietoisemmiksi siitä, mitä syövät. Erilaisista
eettisistä ja ympäristönäkökulmat huomioivista syistä, on alettu suosia
luonnonmukaisesti ja lähellä tuotettua ruokaa. Kun ruoka tuotetaan lähellä,
voidaan varmistua sen tuoreudesta ja vältytään pitkiltä kuljetuksilta.
Tämä takaa myös aterian hyvän maun.

Valistuneet kuluttajat ovat vuosi
vuodelta tulleet yhä tietoisemmiksi siitä, mitä syövät. Erilaisista
eettisistä ja ympäristönäkökulmat huomioivista syistä, on alettu suosia
luonnonmukaisesti ja lähellä tuotettua ruokaa. Kun ruoka tuotetaan lähellä,
voidaan varmistua sen tuoreudesta ja vältytään pitkiltä kuljetuksilta.
Tämä takaa myös aterian hyvän maun.

Valistunut
kuluttaja joutuu myös pulittamaan laadukkaasti tuotetusta ateriastaan
huomattavasti korkeamman hinnan. Tuottaja, joka on erikoistunut ja hankkinut
sillä tavalla lisäarvoa tuotteelleen, on joutunut satsaamaan
tuotantoprosessiinsa huomattavasti enemmän rahaa ja tämä luonnollisesti
näkyy kuluttajahinnassa.

Kuten Urjalan Sanomatkin on useasti tuonut esiin,
tuottajille erikoistuminen, oman brändin kehittäminen tai jatkojalostus on
nykypäivänä lähes elinehto. Tuottajien antamien lupausten täyttymistä
myös valvotaan tiukasti. Luomutiloille tehdään muun muassa kattavat
luomutarkastukset joka vuosi. Myös tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden
erät pitää olla jäljitettävissä, jo pelkästään ruokamyrkytystapausten
vuoksi. Ruuan matka tuottajalta kuluttajan lautaselle kulkee monen mutkan
kautta. Joissakin kohdissa ketjua valvonta voisi olla tiukempaakin. Tällä
viikolla haastateltu tuottaja Jarmo Latvanen kaipaisi parempaa valvontaa
ravintoloiden päähän.

Kuluneen viikon aikana Urjalan Sanomissa on nimittäin
selvitelty, mistä S-ketjun Tampereen ytimessä sijaitsevassa ravintolassa
tarjoillun illallisen ainekset olivat peräisin. Selvisi, että käytettyjen
lihojen ja kalojen alkuperä ei ollut se, mitä illallismenussa kerrottiin ja
mitä tilaajalle oli myyty. Vastuullisuuden arvokseen nostaneen ketjun toiminta
ei tässä valossa näyttäydy arvon mukaisena, vaikkakin kyse oli
yksittäisestä illallisesta.

Isänpäivänä monet perheet ruokailevat yhdessä; jotkin
perheet kotosalla, toiset taas ravintoiloissa. Ruokailun lomassa kannattaa
vaalia oikeuksiaan ja tiedustella ruuan alkuperää. Hyvää isänpäivää
kaikille!

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi