Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Keskisarja tykitti tutulla tyylillään

Heli Lehtelä

Tutkija Teemu Keskisarja teki tutulla tyylillään vaikutuksen Pentinkulman päivien Kirjan juhlan yleisöön viime lauantaina.

Heli Lehtelä

– Carl Gustaf Emil Mannerheim ja Pehr Evind Svinhufvud, miten meni sota noin omasta mielestä? Muutaman kuukauden aikana tapatettiin prosentti Suomen kansasta, aloitti tutkija Teemu Keskisarja tykityksensä Pentinkulman päivien Kirjan juhlassa Urjalan yhtenäiskoululla viime lauantaina.
Keskisarjan mukaan on liioiteltua syyttää bolsevikkeja kapinan lietsomisesta vuonna 1918.
– Sekä punaisten, että valkoisten puolella oltiin sodanhimoisia. Mannerheim oli viisikymppinen työtön upseeri, joka tarvitsi duunin; hyvän sodan siivittämään vielä uraansa. Samoin punapäälliköt halusivat näytönpaikkansa.
Sen sijaan papisto vetäytyi Keskisarjan mukaan raukkamaisesti sivuun tapahtumista.
– Papisto, jos joku olisi voinut estää tapahtumat. Salpakari olisi voinut pelastaa Koskelan poikien hengen. Nykyään kirkko pyytää valheellisesti anteeksi homovainoa, jota ei edes ole. Mutta vuoden 1918 käsittely on oikeutetusti heille vaikeaa.
Törkeimmäksi sotarikokseksi sisällissotaan liittyen Keskisarja nostaa sodan jälkeiset vankileirit, joilla näännytettiin kuoliaaksi 13000 -14 000 suomalaista.
– Kuolemat alkoivat, kun omaiset eivät enää saaneet tuoda sukulaisilleen ruokaa. Kaikkien leirien äärellä olisi ollut runsaasti vettä, mutta sitä ei annettu vangeille. Ei ihme, että espanjan kuume ja muut taudit levisivät mukavasti, kun vankien oli juotava kuralätäköistä, joihin he olivat itse virtsanneet. Siinä meni prosentti väestöstä nopeasti.

Lue lisää to 9.8. Urjalan Sanomista tai digilehdestä jo ke 8.8. klo 19 alkaen