kesäloma, pääkirjoitus (muokattu 12.9. 17:22) Urjalan Ylläpito

Turvallista kesälomaa koululaisille

Heli Lehtelä

Koululaiset kirmaavat kesälaitumille tämän viikon päätteeksi. Suomalaiset lapset ovat saaneet perinteisesti nauttia pitkästä kesävapaasta. Reilun kahden kuukauden irtiotossa on puolensa. Kevään aikana kuitenkin käynnistyi keskustelu siitä, pitäisikö loman alkamista siirtää esimerkiksi kuukaudella, koska kesäkuu on Suomessa usein vielä kolea ja kylmä. On myös esitetty, että kouluissa voisi olla kolme lukukautta, jolloin kesäloma koostuisikin parista lyhyemmästä pätkästä.

Joutilaisuudessa kelluvat kesälomat koululaisena ovat jääneet mieleeni aivan erityisenä aikana elämässä. Vastaavaa rentoutta ei ole myöhemmin ollut tavoitettavissa. Siinä mielessä on
sääli, jos pitkistä lomista luovutaan. Kuitenkin työssäkäyville vanhemmille on todella haasteellista järjestää pienten koululaistensa lomailu niin, että lapsi ei joudu viettämään liikaa aikaa yksin. Useimmilla aikuisilla lomaa kertyy huomattavasti vähemmän kuin koululaisilla.

Järjestöpäällikkö Tia Kemppainen Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen piiristä toteaa, ettei Suomen laissa ole määritelty, milloin lapsen voi jättää yksin kotiin. Hän muistuttaa
kuitenkin, että alakouluikäinen on liian pieni viettämään toistuvasti päiviä yksin kotona.

Mannerheimin lastensuojeluliiton kanta on, että alakouluikäisen lapsen pitäisi pääsääntöisesti olla aikuisen seurassa. Silti kouluikäinen lapsi voi ja usein haluaakin harjoitella yksinoloa. Tuolloin
hänen kanssaan täytyy käydä läpi, kuinka hän voi toimia, jos sattuu jotakin, tai jos hänestä tuntuu yksinäiseltä tai pelottaa.

Vaikka alle 13-vuotias lapsi kokisi yksin ollessaan olonsa riittävän turvalliseksi, hänellä ei useinkaan ole valmiuksia toimia oikein hätätilanteissa. Kemppainen kertoo, että tutkimusten mukaan lapset muistavat alle puolet heille annetuista turvallisuusohjeista. Lapsen turvallisuudentunteeseen vaikuttaa paljon se, onko lähellä naapureita, joiden puoleen voi tarvittaessa kääntyä tai voiko vanhempi vastata puhelimeen, jos lapsi soittaa. Hätänumerot on käytävä läpi lapsen kanssa ja kirjoitettava paperille.

Urjalassakin on pohdittu koululaisten loma-aikojen hoitotarpeita ja demarit ovat tehneet jopa aloitteen hoidon järjestämiseksi. Hoitotarpeita kartoitettaessa vastausaktiivisuus jäi kuitenkin laimeaksi. Apua kesälomien hoitotarpeisiin on Urjalassa kuitenkin saatavilla kolmannelta sektorilta, sillä 4H-yhdistys järjestää alakouluikäisille suunnattua päiväleiritoimintaa kesäkuussa. Heinäkuussa ja elokuussa työskentelevien vanhempien on käännettävä katseensa isovanhempien, naapureiden ja ystävien suuntaan.

Tietysti jokainen vanhempi mieluiten lomailisi lastensa kanssa vaikka koko kesän.

Heli Lehtelä
heli.lehtela@urjalansanomat.fi