Henni Mäkisen ja Caballos Latimerin yhteistyö sujuu saumattomasti.
hessi-talli, vikellys (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Väkivahvat hevostytöt valtasivat Urjalankylän

Heli Lehtelä

Urjalankylän Hessi-tallilla avautui sunnuntaina jättimäisten hevosten ja väkivahvojen Peppi Pitkätossujen maailma. Maneesilla järjestettiin sen kaikkien aikojen suurimmat kisat, mutta eivät mitkä tahansa kisat vaan lajiin perehtymättömällekin huimia elämyksiä tarjoavat vikellyskisat.

Pieni tyttö toisensa jälkeen pyöräytti itsensä vaivattoman näköisesti laukkaavan hevosen selkään suorittaen kokonaisen voimisteluohjelman laukkaavan hevosen selässä. Musiikki soi, paljetit kimaltelivat.

– Sitä vikellys juuri on: voimistelua laukkaavan hevosen selässä. Eikä tämä itseasiassa kovin vaarallista ole. Yleisin onnettomuus on jalan tai käden pyörähtäminen voimisteluliikkeen alastulossa. Hevosten kanssa harvemmin sattuu mitään, toteaa Suomen vikellyskomitean puheenjohtaja Viivi Aaltovesi.

Aaltovesi on paikalla myös tamperelaisen joukkueen valmentajan ominaisuudessa. Itse hän on harrastanut lajia esikouluikäisestä saakka.

– Olin vahva ja notkea lapsi, joten eskariopeni suositteli minulle lajia. Tähän lajiin päädytään monesti joko voimistelutaustalta tai sitten hevosharrastuksen kautta. Mutta ilman kumpaakaan taustaa aloittava voi pärjätä aivan hyvin.

Kaikki päivän kilpailijat ovat tyttöjä tai naisia. Aaltovesi toteaa, että laji on kevyille tytöille helpompi kuin aikuisille naisille.

– Mitä enemmän kokoa, sitä parempi kehonhallinta täytyy olla, jotta voi vikeltää pehmeästi.

Samanaikaisesti esitysvuoroon tulee Suomea juuri MM-kisoissa edustanut Star Junior Team. Aikuisuuden kynnyksellä olevat naiset antavat malliesimerkin kehonhallinnasta. Vikeltäjät sulautuvat liikkeineen hevosen laukan ja musiikin rytmiin. Liikkeet soljuvat eteenpäin vaivattoman näköisesti, mutta naisten lihaksikkaat käsivarret paljastavat, että niitä varten tarvitaan myös papua.

Lue lisää Urjalan Sanomista pe 11.5. tai digilehdestä jo to 10.5. klo 19