jätehuolto (muokattu 27.10.2022) Urjalan Ylläpito

Siirtymistä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen harkitaan taas

Sini Ovaskainen

Hämeenlinnan hallinto-oikeus on kumonnut Forssan jätelautakunnan 16.6.2015 tekemät päätökset, joiden perusteella Urjalassa ja Akaassa kunnallinen jätehuolto on hoidettu kiinteistön haltijan järjestämänä jätteenkuljetuksena. Käytännössä siis kiinteistön haltija tekee sopimuksen jäteastian tyhjentämisestä suoraan jätteenkuljetusyrityksen kanssa.

Hallinto-oikeus piti jätelautakunnan päätöksiä lainvastaisina, koska edellytykset kiinteistön haltijan järjestämään jätteenkuljetukseen eivät täyty. Liian moni kiinteistö jää järjestelmän ulkopuolelle ja raportointi ja valvonta on puutteellista.

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätehuoltopäällikkö Marja Rantanen sanoo, että jätelautakunnan on nyt päätettävä, valittaako se ratkaisusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Vaihtoehto kiinteistön haltijan järjestämälle jätteenkuljetukselle on kunnan järjestämä jätteenkuljetus, jolloin kunta kilpailuttaa jätteenkuljetusyrittäjät ja maksukin kulkeutuu kunnan kautta.

– Jos kävisi niin, että lautakunta ei valita ja tekee uuden päätöksen jätteenkuljetusjärjestelmän muuttamisesta, kunnan järjestämä jätteenkuljetus alkaisi aikaisintaan vuonna 2021.

Lue lisää 12.1.2017 lehdestä.