Lasinpuhaltajat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo juhlivat Suomen itsenäisyyttä ensi tiistaina Linnassa. Vielä ennen joulua nämä lasipallot pääsevät Urjalan uuden yhtenäiskoulun seinälle. Pallot ovat osa Rantasalon suunnittelemaa Toukka-teosta.
lasinpuhallus, Linnan juhlat (muokattu 21.11.2022) Urjalan Ylläpito

Alma ja Johannes Linnan itsenäisyysjuhlaan

Minna Mäkelä

Linnan juhlissa nähdään jälleen urjalalaisia kasvoja, kun lasinpuhaltajat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo astuvat tiistaina parketille tasavallan ykkösjuhlassa. Lasisirkus Jantunen & Rantasalo sai huhtikuussa valtakunnallisen Taito-palkinnon, joka jaetaan joka toinen vuosi. Voittajan valitsi palkintoraati, jonka puheenjohtajana toimi Taitoliiton suojelija Tasavallan presidentin puoliso rouva Jenni Haukio.

Rantasalo kertoo, että kutsu Linnaan ei ollut erityisen iso yllätys, koska se on suoraa seurausta palkinnosta.

– Olen kyllä otettu kutsusta, joka tuli jo marraskuun alussa.

Alma Jantunen sanoo olleensa enemmän yllättynyt, koska ei ollut edes ajatellut mahdollisuutta saada kutsua.

– Hieno juttu se on.

Kaksikko kertoo, että jo kutsu itsessään on juhlallinen vanhanaikaisine papereineen ja kuorineen, josta selviää heti, että lähettäjä on Suomen Tasavallan presidentti.

Juhlien asut ovat jokavuotinen kiinnostuksen kohde. Rantasalo kertoo, että he lomailivat pari viikkoa sitten Roomassa sillä silmällä, että jos sieltä jotain löytyisi, ja löytyihän sieltä.

– Molemmilla on vintagea. Tarkastin pukukoodin, että pitääkö olla frakki, mutta tumma puku riittää. Minulla on varmasti Linnan suurin rusetti, paljastaa Rantasalo.

Jantusen asu on 1950-luvulta ja väriltään valkomusta.

Linnaan nuutajärveläiset lähtevät nauttimaan tunnelmasta ja elämyksestä. Rantasalo on luvannut tyttärilleen bongata Linnasta kaikki julkkikset, joten tehtäväkuva on ennalta selvä ja tiukka.

Alma Jantunen sanoo, että hänestä Linnaan menevät yksinäiset naiset ovat aina jotenkin jäätäviä.

– Me saimme molemmat omat kutsut ja menemme peräkanaa, joten voimme vitsailla jonossa yhdessä, vaikka ehkä siellä ei paljon vitsailla, aprikoi Jantunen.

Itsenäisyyspäivän juhlinta saisi olla molempien mielestä hauskempaa kuin se nyt alkutalven pimeillä keleillä on. Rantasalo kannattaa juhlinnan siirtämistä kesään, jolloin ihmiset osaavat juhlia toisin kuin talvella.

– Haluamme olla kovin tasa-arvoisia, mutta joku mättää, koska niin moni vastustaa ja protestoi Linnan juhlia. Itsenäisyyden juhlimisen pitäisi olla yhteinen juttu.

Lasinpuhaltajien syksy on ollut tiivis, eikä tahti hellitä ennen kuin vasta juhlapäivänä. Vielä maanantaina molemmat ovat täysillä töissä hytissä, ja käynti pääkaupungissa hyödynnetään viemällä Helsinkiin samalla omia tuotteita.

Rantasalon aika menee juhlan jälkeen Toukka-teoksen viimeistelyyn. Lasiteos on tarkoitus saada uuden yhtenäiskoulun seinälle vielä ennen joulua. 14 lasipallosta koostuva teos tulee koulun ruokasaliin.

Lasikomppanian puheenjohtajaksi äskettäin uudelleen valittu Jantunen työskentelee ensi viikolla Nuutajärvelle tulevan residenssitaiteilijan kanssa. Lasikomppanian jäsenten kanssa puolestaan aletaan suunnitella lasikylän tulevaisuutta yhdessä säätiön kanssa.

– Siinä olemme mukana kaikki yhdessä. Meidän pitää osata ajatella tulevaisuutta. Maailma muuttuu nopeasti, ja olemme menossa suuntaan, jossa elämys on tärkeää, eikä niinkään ostaminen.