Yleinen (muokattu 18.9.2020) Urjalan Ylläpito

Viikinkikorut lepäsivät niityllä 1000 vuotta

Sini Ovaskainen
Urjalassa lähellä Laukeelan keskustaa löydettiin vajaat kaksi viikkoa sitten rautakautiset korut, joiden ikä on noin 1000 vuotta. Vaikka Urjalassa on tehty useita rautakautisia muinaisjäännöslöytöjä, tämä löytöpaikka oli uusi.

Tasavartinen solki ja ketjunkannatin ovat todennäköisesti kuuluneet viikinkiajalla eläneen naisen pukuun. Kuvat: Ulla Moilanen

Sini Ovaskainen
Urjalassa lähellä Laukeelan keskustaa löydettiin vajaat kaksi viikkoa sitten rautakautiset korut, joiden ikä on noin 1000 vuotta. Vaikka Urjalassa on tehty useita rautakautisia muinaisjäännöslöytöjä, tämä löytöpaikka oli uusi.

Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija, arkeologi Ulla Moilanen kertoo, että löydetyt viikinkiaikaiset korut ovat tasavarsisolki ja ketjunkannatin.

– Ne ovat peräisin 900- tai 1000-luvulta ja todennäköisesti naisen pukuun liittyviä. Kyseessä ovat tavanomaiset sen ajan muodin mukaiset korut.

Korulöydön teki Suomen Metallinetsijät ry:n jäsenistä koostuva pirkanmaalainen harrastajaporukka. Viikinkiaikaiset korut löytyivät luonnontilaiselta niityltä, noin 15–25 sentin syvyydestä lähes samanaikaisesti.

Lue lisää 1.9.2016 lehdestä.