pääkirjoitus, sananvapaus (muokattu 7.12.2022) Urjalan Ylläpito

Sananvapaudellekin sopii liputtaa

Minna Mäkelä

”Jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta.”

Näin kuuluu Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10. artikla.

Kansainvälistä lehdistönvapauden päivää vietetään maailmanlaajuisesti ensi sunnuntaina. YK:n yleiskokous julisti kansainvälisen lehdistönvapauden päivän vuonna 1993 opetus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon aloitteesta.

Sananvapauteen kuuluu oikeus julkaista tietoja, mutta myös oikeus saada tietää.

Se, mikä meille on itsestään selvää, ei suinkaan ole sitä läheskään kaikissa maailman maissa. Suomessa ei tarvitse pelätä, että yön pimeinä tunteina oveen ryskytetään, ja vääriä sanoja sanoneet viedään pois.

Toimittajien on turvallista tehdä työtään ja sitä voi tehdä ilman, että joku sanelee, mitä seuraavassa lehdessä lukee tai mitä radion ja television lähetyksissä saa sanoa ääneen. Myös spekulointi on sallittua.

Parhaimmillaan tiedonvälitys on sitä, että toimittajat pyrkivät kertomaan maailmanmenosta monelta kantilta ja monella suulla. Lukijan, kuulijan ja katsojan tehtäväksi jää muodostaa sen pohjalta oma mielipiteensä. Näkemys siitä, miten maailma makaa.

Maanantaina Suomi liputti kansallisen veteraanipäivän kunniaksi. Veteraaneja muistetaan samalla päivämäärällä kuin Lapin sota päättyi, ja aseet Suomessa vaikenivat. Kaksi päivää sitten sotatoimien päättymisestä tuli kuluneeksi tasan 70 vuotta.

Elleivät suomalaiset olisi puolustaneet kotimaata niin kuin silloin vuosina 1939–1945 puolustivat, meidän sananvapautemme voisi olla aivan eri tasolla kuin se nyt on. Voi olla, että meidän keskustelumme verkossa tai sanomalehtien palstoilla olisivat vain unelma jostakin, mikä toisaalla on mahdollista.

Osa toimittajista olisi valjastettu aina oikeassa olevan ja kaikkitietävän valtakoneiston palvelijoiksi. Osa kertoisi yhteiskunnan todellisuudesta toisin turvallisuutensa ja henkensä uhalla.

Vaikka meillä on sananvapaus, tuntuu toisten, eri mieltä olevien sananvapaus toisinaan liian väljältä. Se on inhimillistä, sillä ihmisillä on usein tarve olla itse oikeassa. Vapaassa maassa pitää kuitenkin sietää niiden muidenkin mielipiteitä.

Sananvapauden päivää ei ole erikseen kalenteriin merkitty eikä se ole virallinen liputuspäivä, mutta kyllä senkin kunniaksi voi aivan hyvin vetää salkoon Suomen lipun.

Minna Mäkelä
minna.makela@urjalansanomat.fi