Aluevaltuuston kokous kesti lähes kahdeksan tuntia. Puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi (sd.) joutui moneen otteeseen puuttumaan puheenvuorojen kestoon.
ikäihmisten päivätoiminta, Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto Urjalan Sanomat

Pirhan asiakasmaksut nousevat, päivätoiminnasta kipakka keskustelu

Aluevaltuusto ei tehnyt merkittäviä muutoksia ensi vuoden budjettiin.
Tuukka Olli

Aluevaltuusto antoi sinetin Pirhan asiakasmaksujen nostolle tiistain kokouksessaan. Asia oli vaikea, sillä se poiki kolmen tunnin keskustelun. Monet valtuutetut kantoivat huolta, miten korotukset vaikuttavat ihmisten talouteen, vaikka maksukatto pysyykin ennallaan.

Valtuutetut yrittivät kaikin voimin löytää kompromissia, jossa osa maksuista nousisi, mutta eivät kaikki. Vasemmistoliitto esitti, että lääkärimaksuja ja sairaaloiden hoitopäivämaksuja ei nosteta. Keskusta puolestaan esitti, että kaikki korotukset puolitetaan. Viranhaltijat eivät esityksistä innostuneet.

– Näillä on vaikutusta talousarvioon. Omaa henkilöstöä pitäisi silloin vähentää vastaavalla summalla, laski sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen.

– Laajat yt:t olisivat väistämättömät, varoitti konsernipalvelujohtaja Juhani Sand.

Aleksi Jäntti (kok.) huomautti maksujen korotuksen olevan yksi tapa rahoittaa palveluita.

Molemmat esitykset kaatuivat äänestyksissä, joten Pirhan asiakamaksut nousevat vuoden alusta lukien.

 

IKÄIHMISTEN päivätoiminta kirvoitti monen valtuutetun kielenkannat, kun käsittelyyn tuli ensi vuoden budjetti. Pirha on muuttamassa ikäihmisten päivätoiminnan etätoiminnaksi. Linda Lähdeniemi (kesk.) muistutti, että kyseessä on todella tärkeä yhteisöllinen toiminta, jossa käytetään arkijärkeä: siellä ammattilaiset näkevät, mitä palveluita kukin tarvitsee.

– En yksinkertaisesti ymmärrä, miten se voi tapahtua etänä. Reuna-alueilla tuntuu, että palveluita vain lopetetaan. Toivon, että ennaltaehkäiseviin palveluihin panostettaisiin. Se toisi säästöjä pitkällä aikavälillä.

Keskustan valtuustoryhmä esitti, että päivätoiminta pysyy nykyisellään siihen asti, kunnes korvaava ratkaisu löytyy. Esitys kaatui äänin 67–11. Hanna Holma (kesk.) huomautti, ettei päivätoiminnan sysääminen kunnille ole tällä aikataululla mitenkään mahdollista. Ensi vuoden budjeteista on kunnissa jo päätetty.

Anne Nyman (vas.) epäili, ettei päivätoiminnan muuttaminen etätoiminnaksi tuo todellisia säästöjä.

– Koronan aikana monen toimintakyky laski reippaasti, kun päivätoimintaa ei ollut. Lisäksi tämä vaikuttaa omaishoitajien jaksamiseen.

 

KUOSMANEN huomautti, että päivätoiminta ei kuulu sosiaalihuoltolain mukaisiin pakollisiin toimintoihin.

– Ikäihmisten palvelulinjalla 20 miljoonan euron tasapainotuksen tarve tänä- ja ensi vuonna. Tällaisissa tilanteessa meidän on pitäydyttävä lakisääteisissä toimissa.

– Päivätoimintaa ei ole tarkoitus lopettaa kokonaan, etätoiminnasta tulee pysyvää. Sen lisäksi meillä on työryhmä, joka suunnittelee, miten kunnat, järjestöt ja seurakunnat voivat tulla tähän mukaan, Kuosmanen sanoi.

Hän painotti, että päivätoiminta jatkuu joka tapauksessa ennallaan toukokuulle asti. Kesäisin päivätoiminta on ollut tähänkin saakka tauolla.

– Joten etäpäivätoiminnan rinnalle tarvitaan ratkaisuja syksystä alkaen. Työryhmä miettii niitä.

Aluehallituksen puheenjohtaja Kari-Matti Hiltunen (kok.) totesi, että päivätoiminnan jatkaminen ennallaan vaikuttaa budjettiin.

– Kun tehdään esityksiä, jotka vaativat budjettilisäyksiä, mukana pitäisi olla esitys, mistä se raha otetaan. Alijäämän lisääminen olisi karhunpalvelus seuraavalle aluevaltuustolle.

Milka Hanhela (vas.) esitti tekstimuutosta, jonka mukaan ikäihmisten päivätoiminta pyritään toteuttamaan kustannustehokkaampana lähipalveluna ja etäpalveluna. Lopulta tämä muotoilu tuli lopulliseksi päätökseksi.