– Ei. Ei. Ei. 23 kertaa ei. Koko Urjalan kunnanvaltuusto äänesti maanantai-illan kokouksessaan päivitetyn hallintosääntöpaketin pöydälle ja lähetti sen lausuntokierrokselle lautakuntiin äänin 23–0. Yksimielisyys syntyi siitäkin huolimatta, että kunnanhallitus oli ehdottanut hallintosäännön hyväksymistä ja voimaantuloa heti 4. lokakuuta alkaen.
Äänestys tehtiin valtuutettu Simo Vehmaan (kesk.) poikkeavasta esityksestä jättää asia pöydälle. Hänen mielestään lautakuntien tulee saada sanoa sanansa hallintosääntöä uudistettaessa.
– Tämä koskee koskee erittäin laajalti lautakuntien toimivaltuuksia, Vehmaa korosti. Mikko Ristimäki (kesk.) kannatti.
Koska valtuuston puheenjohtaja Heidi Rytkyn (kok.) ehdottama kädennosto ei riittänyt yksimielisyyden toteamiseen, suoritettiin nimenhuutoäänestys tuloksella 23 ei-ääntä, ei yhtään jaa-ääntä.
Käytännössä tulos tarkoitti, että kunnanhallitus pyörsi oman esityksensä hyväksyä hallintosääntö. Keskustelua aiheesta ei valtuustossa enempiä käyty.
Keskustelua ei syntynyt muistakaan pykälistä. Kunnanjohtaja Annu Kuusisto esitteli valtuustolle Urjalan yhtenäiskoulun ja entisen vanhainkodin ympäristöön laaditun asemakaavaehdotuksen vaiheita ja sisältöä, sekä Luontoviisaiden kuntien verkostoon liittymisen kriteerejä. Kaava hyväksyttiin ja luonnon monimuotoisuutta varjelevaan verkostoon päätettiin liittyä.
Kuusiston mukaan asemaakaavaa valmisteltiin hartaasti, huolella ja tarpeeseen.
– Nyt kaava vastaa paremmin nykyaikaa. Kevyen liikenteen sujuvuutta on parannettu, tonttijakoa muutettu ja rakennusoikeutta lisätty, Kuusisto listasi.
Hän esitteli valtuustolle niin ikään Tampereen seudun työllisyysalueen toimintasopimusta, joka liittyy TE-palvelujen uudistamiseen. Urjala pysyttelee mukana vastuukuntamallissa, jossa Tampere on vetovastuussa.
– Olemme ensimmäinen Pirkanmaan kunnista sopimusta hyväksymässä. Ei noussut perusteltua syytä, miksi olisimme irtautuneet Tampereen seudun työllisyysmallista, Kuusisto totesi.
Nippu Länsi-Pirkanmaan kuntia irtautui, mutta Urjala pitäytyy mukana alkuperäisessä ehdotuksessa nyt jo valtuustotason päätöksellä. Peruslähtökohta on, että lakisääteisten palveluiden järjestämisessä työikäisten määrä on vähintään 20 000, eikä siihen juuri mikään kunta kykenisi yksin. Nyt Pirkanmaan kunnat jakautuvat kahteen ’’leiriin’’ valmisteltaessa uudistusta, jonka on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2025 alussa.
Puheenjohtajan nuija kopsahti pöytään myös vauvarahan puolesta. Kuntalaisaloitteista lähtenyttä vauvarahaa aletaan maksaa 300 euroa tästä eteenpäin paikallisille vastasyntyneiden perheille, valtuusto päätti. Raha maksetaan jo tänä vuonna syntyneille vauvoille. Tarvittava raha huomioidaan talousarviomuutoksissa.
Valtuusto käsittelikin samaan syssyyn talousarviomuutoksia, joita on syntynyt niin toimintakatteissa, verotuloissa kuin investointiohjelmassa. Viime mainitussa tämän vuoden talousarvion määrärahoista niistetään pois yhteensä yli miljoona euroa yhdyskunta- ja kiinteistörakentamisesta.
Suurin muutos on rakennusinvestoinneissa, joissa luovuttiin varhaiskasvatustilan suunnitteluun ja rakentamiseen varatusta 650 000 eurosta. Poissa on myös muun muassa leikki- ja liikuntapaikkojen korjausraha 30 000 euroa.
Tämän vuoden investointeihin jäi jäljelle 820 000 euroa, joka on yli miljoona euroa alun perin budjetoitua vähemmän.
Valtuusto hyväksyi talousarviomuutokset ja merkitsi lisäksi tiedokseen talouden neljännesvuosiraportin ja talouden tasapainottamisohjelman toteutuman.
Taloutta ei ole saatu toimenpideohjelmalla tasapainotettua, vaan työ alijäämän kuromiseksi jatkuu.