lukeminen, pääkirjoitus (muokattu 16.9.2022) Urjalan Ylläpito

Lukeminen kannattaa aina

Heli Lehtelä

Sinulla on jotain, mitä 800 miljoonalla aikuisella ei ole. Lukiessasi tätä kirjoitusta omaat lukutaidon. Lukutaidottomista aikuisista 64 prosenttia on naisia ja 98 prosenttia lukutaidottomista asuu kehitysmaissa.

Lukutaidottomuus ei kuitenkaan ole pelkästään kehitysmaiden ongelma. Lukukeskus kertoo, ettei kolmasosa Yhdysvaltain aikuisista kansalaisista kykene tavaamaan tavallista sanomalehtitekstiä. Myös joka viidennellä eurooppalaisella aikuisella on lukutaito-ongelmia. Lukukeskuksen kokoamat tilastot yllättivät. Meillä Suomessa lukutaito on melkeinpä itsestäänselvyys. Sellaisena sitä ei näemmä ole syytä pitää. Lukutaito on ihmisoikeus, joka edistää niin yksilöiden, perheiden, yhteisöjen kuin valtioidenkin hyvinvointia. Se antaa
avaimet uuden oppimiselle ja tiedonhankinnalle.

Huomenna vietetään kansainvälistä YK:n lukutaitopäivää. Sen kunniaksi on hyvä hetki pohtia, miten me suomalaiset käytämme tätä arvokasta ihmisoikeuttamme. Suomalaisten luku- ja kirjoitustaidon taso nousee otsikoihin tämän tästä. Usein kannetaan huolta siitä, lukevatko nuoret enää lainkaan. Miten on kirjoittamisen laita?

Tutkimusten mukaan kyseisten taitojen käyttäminen on kuitenkin lisääntynyt viime vuosina, lähinnä verkon ansiosta. Vaikka postikortteja ei enää juuri lähetellä, ihmiset viestittelevät ahkerasti tekstiviestien ja erilaisten sovellusten kautta. Nykyään luetaan paljon, mutta tekstit ovat lyhyitä ja viestimäisiä; usein eivät edes kokonaisia lauseita. Sosioekonomiset erot näkyvät yhä selkeämmin myös lukutaidossa. Hyväosaisissa perheissä lukutaidon taso on parempi. Rikkaan sanavaraston kartuttamiseksi pitää lukea muutakin kuin tekstiviestejä.

Käsi sydämelle – koska luit viimeksi kaunokirjallisen teoksen? Kirjastot ovat koulujen lisäksi avainasemassa lukutaidon edistäjinä ja ylläpitäjinä. Lukupäivän kunniaksi kävimme Urjalan kirjastossa kurkistamassa, mitä urjalalaiset lukevat. Hyllyjen takaa löytyi varsinaisia lukutoukkia.

Moni aikuinen sanoo olevansa päivän päätteeksi niin väsynyt, ettei jaksa enää lukea. Työt ja harrastukset vievät voimat. Olisiko tässä kiireisessä ajassa ehkä tilausta lukuharrastuksen renessanssille?

Työterveyshoitajamme vinkkasi lempeästi tällä viikolla, että kun ottaa kirjan käteen, niin on helpompi olla välillä paikallaan. Lukeminen on aktiivista tekemistä, jossa kuitenkin mieli
pääsee irti arjen huolista ja ruumis saa levätä.