Kaupunginjohtaja Antti Peltola evästi valtuustoa, että veronalennuksiin ei ole nyt varaa. Tämä vakuutti kaksi kolmasosaa valtuutetuista. Kuva: Urjalan Sanomien arkisto/Minna Mäkelä
Akaa (muokattu 2.12.2020) Minna Mäkelä

Akaa pitää veroprosentit nykytasolla: päätökseen tarvittiin kaksi äänestystä, kun osa valtuutetuista halusi keventää verotusta, mielellään hyvätuloisia asukkaita halutaan lisää

Akaan kaupunginvaltuusto oli keskiviikkona verkkokokouksessaan täysilukuinen, kun se päätti vuoden 2021 veroprosenteista, joihin kokoomuslaiset ja keskustalaiset hakivat alennusta. Keskustelu noudatteli samoja latuja, joita se on noudattanut aiempinakin vuosia, kun veronkorotuksista tai verojen pitämisestä ennallaan on päätetty.

Ensi vuonna Akaan tuloveroprosentti on 22,25. Kiinteistöveroprosentit ovat seuraavat: yleinen 1,1, vakituiset asuinrakennukset 0,65, muut 1,25, rakentamattomat 6, yleishyödylliset 0 ja voimalaitokset 3,1 prosenttia.

“Akaa kovimpia verottajia”

Keskustelun tuloveroprosentista avasi Jaakko Leinonen (kok), joka esitti, että sitä lasketaan 22:een. Hän perusteli, että Akaa on koko maan kovimpia verottajia, ja laskulla olisi vaikutusta kaupungin vetovoimaan. Hänestä tavoitteena pitäisi olla Pirkanmaan verokeskiarvo 20,67.

Harri Rämö (sd) totesi kannattavansa veroprosentin laskemista sitten, kun kaupunginjohtaja sitä esittää ja siihen löytyy laajasti yhteistä tahtoa.

Hän laski, että Leinosen esitys vastaa 605 000 euroa. Sillä palkataan vuodessa 10–12 luokanopettajaa tai parikymmentä koulunkäynninavustajaa.

– Lasku merkitsee suhteellisesti eniten pienituloisille. Ostovoima nousee 20 000 euroa tienaavalla 50 euroa vuodessa. Hyvätuloinen 100 000 euroa tienaava saa 250 euroa vuodessa, joka on pieni raha hänelle.

Jouni Salonen (sd) komppasi puoluetoveriaan ja lisäsi, että ihmiset muuttavat palveluiden perässä, veroprosentti kiinnostaa vain harvoja.

Hanni Joronen (vihr) halusi, että palveluista ei tingitä ja kannatti kaupunginhallituksen pohjaesitystä.

Vesa Liehu (kesk) puolestaan kannatti Jaakko Leinosta arvellen, että koronavuonna tuloveroprosentin laskemisella olisi vahva, psykologinen vaikutus.

– Kyllä mulle 50 euroa kelpaa, hän kuittasi.

Heli Einola-Virtanen (ps) muisteli, että viime vuonna valtuustossa olisi luvattu, että ensi vuonna veroa lasketaan.

Timo Saarinen (sd) vastasi hänelle myöhemmin, ettei muista, että moista olisi luvattu.

Sami Rajala (kok) esitti, että jos verotus laskee, rahaa jää paikallisiin palveluihin ja sitä kautta yhteisöverotuotto Akaassa paranee.

– Kulukuria pitää harrastaa. Päätöksellä voidaan ohjata rahan viisasta ja optimaalista käyttöä.

Jukka Saari (vas) ja Hannu Järvinen (sd) toivat puheenvuoroissaan esille, että he kannattavat pohjaesitystä.  Mahdollisuuksia veron alentamiseen ei heistä ole tässä taloustilanteessa ole, tulevat vuodet näyttävät Akaassa hankalilta.

Äänestyksessä tuloveroprosentin pitäminen nykytasolla voitti äänin 24-11.

Kiinteistöveroihin ei kajottu

Vesa Liehu avasi keskustelun kiinteistöveroista ja esitti muutosta Antti Peltolan esitykseen samoin kuin Mervi Pulkkinen teki jo kaupunginhallituksessa. Keskustalaiset esittivät, että yleinen kiinteistövero olisi 1,05 ja vakituisten asuinrakennusten 0,6. Vähennystä nykytilanteeseen kummassakin luvussa viisi sadasosaa.  Talousjohtaja Mari Puhka-Suden mukaan kevennys merkitsisi 221 000 euroa vähemmän kaupungin kassaan.

Esitystä kannattivat Sami Rajala ja Jaakko Leinonen. Hannu Järvinen puolestaan kommentoi, ettei näihinkään muutoksiin ole mahdollisuutta.

Äänestys päättyi pohjaesityksen voitoksi äänin 23-12.