sähkökatkot (muokattu 30.7. 11:28) Pasi Salo

Kymmenet kotitaloudet ilman sähköä Urjalassa – Katko voi jatkua tiistaiaamuun saakka

Yli 70 urjalalaista taloutta oli edelleen ilman sähköä maanantaina kello 10.30.

Sähköt olivat tuolloin olleet poikki jo useita tunteja laajalla alueella Loimaalla ja Punkalaitumella, joissa ilman sähköä oli tuhansia. Pienempiä alueita oli pimeänä Urjalan lisäksi muun muassa Huittisissa ja Sastamalassa.

 

KANTAVERKKOYHTIÖ Fingrid tiedotti yön ja aamun kuluessa, että vika alkoi kello yhden aikoihin maanantain vastaisena yönä. Vika sattui 110 kilovoltin suurjännitelinjassa Kolsin ja Forssan välillä Loimaan Metsämaalla, jossa kaatui pylväs.

Urjalan Sanomat tavoitti Kantaverkkoyhtiö Fingridin yksikön päällikkö Jonne Jäppisen maanantaiaamuna kello 10 kommentoimaan tilannetta. Jäppinen korosti, että vika löytyi kantaverkkoyhtiön avojohdosta, ei paikallisten sähköyhtiöiden verkoista.

– Sitä ei ole vielä analysoitu, miksi pylväs kaatui. Kuvien perusteella kaatunut pylväs oli kallioisessa maastossa. Nyt on kuitenkin tärkeintä saada sähköt takaisin. Analysoidaan sen jälkeen sitten, mitä tapahtui. Erittäin harvinaisia tapauksia nämä tällaiset ovat, Jäppinen totesi.

Pylvään kaatuminen aiheutti maasulun. Maasululla tarkoitetaan tavallisesti sähkön siirto- tai jakeluverkon jännitteisen osan viallista yhteyttä maahan.

 

FINGRID arvioi tiedotteessa, että häiriön vaikutusalueella on noin 10 000 kuluttajaa.

– Tilanne on kuitenkin parantunut siitä, mikä se pahimmillaan yöllä oli. Paikalliset jakeluyhtiöt ovat saaneet sähköä verkkoihinsa muuta kautta. Sähköttömien kotitalauksien määrä saattaa siis edelleen vähentyä jo ennen kuin pylväs on korjattu, mutta kuinka paljon, sitä en pysty sanomaan, Jonne Jäppinen kertoi maanantaina aamupäivällä.

– Vian korjauspaikka on erittäin haastava, siksi korjaaminen ottaa aikansa, Jäppinen korosti.

Korjauksen arvioidaan kestävän tiistaiaamuun kello 9:ään asti, Fingridin tiedotteessa kerrottiin.

 

*Uutinen päivitetty kokonaan kello 10.33, kun Fingridin yksikön päällikkö oli haastateltu.