Stop! Urjalan vettä ei voi juoda tällä hetkellä suoraan hanasta. Se pitää keittää ensin.
juomavesi, kolibakteeri (muokattu 24.9.2023) Pasi Salo

Lauantaina otetut näytteet puhtaita – Ongelmat saattoivat alkaa vesitornilta

Urjalan kunnan vesihuoltolaitoksen vesijohtoverkosta lauantaina 23. syyskuuta otetuissa näytteissä ei enää havaittu koliformisia bakteereita eikä suolistoperäisiä indikaattoribakteereita, viranomaiset tiedottavat.

Talousveden keittokehotusta jatketaan, kunnes on saatu kolmet peräkkäiset puhtaat näytetulokset kaikista verkoston osista. Keittokehotuksen purkamisesta tiedotetaan erikseen.

Talousveden desinfiointia sekä verkoston huuhtelua jatketaan tehostetusti. Tästä syystä talousvedessä voi esiintyä kloorin hajua. Desinfiointi tappaa haitalliset mikrobit. Talousveden desinfiointi ei aiheuta terveyshaittaa vaan turvaa talousveden mikrobiologisen laadun. Vedellä voi peseytyä normaalisti.

 

Talousveden mahdolliseksi saastumisen syyksi epäillään, että luonnonvesi olisi päässyt vesitornin rakenteiden kautta vesijohtoverkostoon, Urjalan kunta tiedottaa.

Vesihuoltolaitos on jo ryhtynyt korjaustoimenpiteisiin vesitornilla.

Häiriötilanteen syyn selvittämistä jatketaan kuitenkin edelleen.

 

Urjalan kunnan vesihuoltolaitos ja Tampereen kaupungin terveydensuojelu antoivat Urjalaan vedenkeittokehotuksen perjantaina (lue uutinen tästä), kun torstaina  21. syyskuuta otetuista vesinäytteistä oli löytynyt koliformisia bakteereita. Löydös tehtiin Laukeelassa terveysaseman lähettyvillä normaalin näytteenoton yhteydessä.

Tilanteen kartoittamiseksi Urjalasta otettiin lisää näytteitä perjantaina 22. syyskuuta.

Lauantai-iltana tiedotettiin, että Urjalan kunnan vesihuoltolaitoksen talousvedessä on havaittu torstaina 21. syyskuuta ja perjantaina 22. syyskuuta otetuissa talousvesinäytteissä pieniä määriä koliformisia bakteereita ja yksittäisiä suolistoperäisiä indikaattoribakteereita.

Tilanteen kartoittamiseksi alueelta otetaan päivittäin lisää näytteitä. Tuloksista tiedotetaan heti, kun vesinäytetulokset ovat valmistuneet.