Menosten vpk:n väellä on nyt hymy herkässä. Entistä uudempia pelastusajoneuvoja löytyy pihasta nyt kaksin kappalein. Saku Rouvali, Martti Suonkanta, Markus Kyläniemi, Pekka Närvänen ja Sani Rouvali tietävät hyvän kaluston merkityksen.
menosten vpk, sammutusauto (muokattu 20.1.2023) Pasi Salo

Menosten vpk:n paloasemalle saatiin nykyaikainen sammutusauto

Menosten vpk:n paloasemalle saatiin sinnikkään odotuksen jälkeen nykyaikainen sammutusauto

Menosten vpk:n väellä on hymy herkässä. Paloaseman talliin ajettiin viime viikolla kauan kaivattu vahvistus: nykyaikainen sammutusauto. Tuore tulokas on Scania 94G vuosimallia 1999.

– Meille se on silti kuin uusi, palokunnan puheenjohtaja Martti Suonkanta ja koulutuspäällikkö Saku Rouvali toteavat.

– Edeltäjä oli vuodelta 1991. Ikäeroa on siis vain kahdeksan vuotta, mutta tämä uudempi on eri sukupolven pelastusajoneuvo, vpk:n kunniajäsen Pekka Närvänen, vanhempi sammutushenkilö Markus Kyläniemi ja nuorempi sammutushenkilö Sani Rouvali tähdentävät.

Nuorempi sammutushenkilö Sani Rouvali on innoissaan uudesta sammutusautosta. Se nostaa kaluston tason ja alueen paloturvallisuuden uudelle tasolle. Nuori nainen haaveilee urasta pelastuslaitoksella.

Scania 94G saapui Urjalaan Pälkäneeltä. Alkujaan se oli hankittu aikanaan Aitoon kylään Luopioisten kuntaan.

– Tällä on ajettu 48 000 kilometriä, vanhalla niitä oli takana 80 000. Käyttötunneista eron ymmärtää paremmin. Uudella tulokkaalla niitä on mittarissa 2000, vanhalla 6000, Saku Rouvali luettelee.

– Vanhassa autossa oli 210 hevosvoimaa, ja niistäkin hevosista noin puolet olivat kuolleet ja loput eläkkeellä. Uudesta hevosvoimia löytyy 310, ja ne hevoset ovat kaikki hengissä ja hyvässä kunnossa. Kiihtyvyys parani ja ajettavuus nykyaikaistui huomattavasti, porukka summaa muutoksen.

 

Uuden sukupolven sammutusauton Scania 94G:stä tekevät muun muassa ergonomia ja auton sisällä ajon aikana vallitseva hiljaisuus.

– Meidän ei tarvitse enää huutaa toisillemme, kun olemme matkalla kohteeseen, vapaaehtoispalokuntalaiset selventävät ja uskovat Pastirol-kulujen vähenevän oleellisesti.

Sukupolvenvaihdos tarkoittaa myös parempaa näkyvyyttä, turvallisuutta, toimintavarmuutta, suorituskykyä ja kapasiteettia.

– Esimerkiksi vesisäiliön tilavuus kasvoi noin 2900 litrasta 4000 litraan, Saku Rouvali kertoo.

– Auton mukana tulivat myös paremmat työkalut ja pelastusvälineet. Saimme muun muassa nykyaikaiset hydrauliset levittimet ja leikkurit. Nekin ovat eri sukupolvea kuin edeltäjänsä.

Menosten vpk:n kunniajäsenellä Pekka Närväsellä on nyt käytössään nykyaikaiset työkalut.

Uutta sammutusautoa odotettiin Menosten vpk:n paloasemalle kauan. Sellaisen piti tulla jo kahdesti aiemmin, mutta Pirkanmaan pelastuslaitos joutui kummallakin kerralla sijoittamaan Urjalaan tarkoitetun ajoneuvon toisaalle, kun vastaavassa käytössä olleita paloautoja putosi yllättäen pelistä muilla paikkakunnilla.

– Nyt vanha sammutusautomme – joka taisi muuten olla Pirkanmaan vanhin käytössä ollut – lähti Kangasalaan pelastuslaitoksen korjaamolle. Siellä päätetään, mitä sille jatkossa tapahtuu.

Vapaaehtoispalokuntalaiset eivät usko, että vanhaa palvelijaa tulee ikävä, vaikka monenmoista sen kanssa vuosien varrella yhdessä koettiinkin.

– Nykyaikaisen sammutusauton saaminen tarkoittaa kuitenkin, että alueemme paloturvallisuus parani selvästi, vpk:n väki korostaa.

– Hyvällä kalustolla on myös iso henkinen vaikutus miehistöön. Kun viime viikolla purimme porukalla tavarat autosta ja suunnittelimme niille yhdessä ohjeiden mukaan meille soveltuvat paikat, innostus näkyi ilmeistä, koulutuspäällikkö myhäilee.

– Nykyaikainen kalusto lisää motivaatiota, se on selvä.

Menosten vpk:n puheenjohtaja Martti Suonkanta on jo tutustunut uuteen lämpölameraan. Siitä on todennäköisesti hyötyä vielä monessa paikassa.

Menosten vpk:n kalusto koheni myös viime vuonna. Silloin asemalle saatiin uusi miehistöauto, johon mahtuu yhdeksän henkeä. Auto tuli Oulusta ja on kuusi vuotta vanha.

– Sen auton vpk omistaa, ja sitä käytetään muun muassa silloin, kun siirrytään koulutuksiin tai kursseille.

Menosten vpk:ssa toimii 16 vapaaehtoispalokuntalaista. Hälytyksiä asemalle tuli viime vuonna noin 30.