Halkivahan nuoret Siiri Ylösmäki ja Valtteri Komu kertovat nauttivansa maaseutuyrittäjyysopinnoista Loimaalla.
ammattiopinnot, koulu, maaseutuyrittäjyys, Novida, nuoret (muokattu 13.10.2022) Heli Lehtelä

Konemimmi ja korjausvirtuoosi löysivät mieleisensä koulun, ”Kaikkea kannattaa kokeilla, muuten ei voi tietää, jos se vaikka onkin oma juttu”

Viime lauantaina vanhastaan Loimaan maamieskoululla, eli nyttemmin ammattiopisto Novidan pihalla kävi vilske. Oppilaat vanhempineen olivat talkoilleet paikallisen maatalousmessun koulun pihalle. Vaikka ohjat olivat opettaja Virpi Loivarinteen hyppysissä, hänellä oli eräs aivan erityinen apunaan, nimittäin Halkivahasta kotoisin oleva 16-vuotias Siiri Ylösmäki. Siiri on tänä syksynä aloittanut toisen vuosikurssin Loimaan Novidassa ja hänestä tulee maaseutuyrittäjä.

– Siiri on ollut aivan uskomaton apu ja luottohenkilö minulle. En tiedä olisiko tapahtumasta tullut yhtään mitään ilman häntä. Hän osaa tehdä kaikkea ja hoitaa hommat oma-aloitteisesti, Loivarinne kehuu.

Siiri itsekin tunnustaa olevansa toiminnan ihminen ja nauttivansa koulunkäynnistä, jossa pääsee tekemään asioita paljon istumisen sijaan.

– Täällä opiskelu on paljon toiminnallisempaa kuin yläasteella. Olen kyllä tykännyt tosi paljon. Tämä koulu oli ykkösvaihtoehtoni peruskoulun jälkeen, mutta harkitsin myös auto- tai metallialaa Vammalan ammattiloulussa, Siiri kertoo.

Ensimmäisenä vuonna Novidassa opeteltiin kiinnittämään työkoneita traktorin perään ja tekemään pelto- ja metsätöitä. Keväällä oli myös harjoittelu, jonka Ylösmäki teki lypsykarjatilalla kotipuolessa.

Erityisesti konetyöt ovat aina olleet Siirin juttu.

– Tuotamme kotona heinää myyntiin ja olen saanut olla töissä mukana siitä saakka, kun jalka on ylettänyt kytkimelle, Siiri toteaa.

Siiri on viettänyt ammattiopinnoissaan paljon aikaa Jontikan hytissä.

Hän suositteli koulua myös vuotta alemmalla luokalla olleelle serkulleen, niin ikään halkivahalaiselle Valtteri Komulle, joka aloitti opinnot Loimaalla tänä syksynä. Maatilan työt ovat Valtterillekin vanhastaan jo tuttuja, vaikka hän ei olekaan kotoisin maatilalta.

– Olen ollut naapureilla töissä ja kesällä työskentelin Honkolan kartanossa. Sinne olen menossa myös keväällä harjoitteluun, sovimme sen jo kesän päätteeksi, myös 16-vuotias Valtteri kertoo.

Opettaja Loivarinne vinkkaa Valtterin olevan uskomaton virtuoosi koneiden korjaamisen suhteen. Hän osaa korjata mitä vain. Urjalan Sanomat kertoikin itse asiassa jokin aika sitten Valtterin korjausprojekteista (US 29.10.). Loimaallakin oli näytillä hänen korjaamansa Valmet, jolla myös koulumatkat taittuvat välillä, vaikka viikot asutaankin asuntolassa.

– Nyt Valmetissa toimii kaikki. Aluksi sillä pääsi eteenpäin, mutta ei juuri muuta, Valtteri toteaa hymyillen.

Ja traktori on paitsi toimiva, myös puunattu viimeisen päälle näyttelykuntoon messujen konekentälle.

Vuoden 1978 Valmet on paraatikunnossa Valtteri Komun perusteellisen remontin jälkeen. Valtteri taittaa menopelillä myös koulumatkojaan.

Vaikka maatilan työt ovatkin urjalalaisnuorille jo tuttuja, on koulu päässyt myös yllättämään.

– Ensin ajattelin suuntautua koneisiin, mutta täällä eläimet alkoivat kiinnostaa minua ja valitsin, että erikoistun emolehmäpuolelle. Aion myös vielä jatkaa logistiikka-alalle tässä samassa koulussa sen jälkeen, kun valmistun maaseutuyrittäjäksi, Siiri kertoo.

Virpi Loivarinne toteaa, että niin käy itse asiassa aika monille.

– Konetöistä pitävät huomaavat, että eläintiloilla koneet liikkuvat joka päivä, kun kasvinviljelytiloilla niitä käytetään vain sesongin mukaan. Täällä meillä on itse asiassa myös poikkeuksellisen paljon erilaisia koneita, joita pääsee käyttämään ja opettelemaan, kun verrataan muihin vastaaviin oppilaitoksiin, hän toteaa.

– Sen olen täällä oppinut, että kaikkea kannattaa kokeilla, muuten ei voi tietää, jos se vaikka olisikin oma juttu, Siiri pohtii.

Novida sijaitse keskeisellä maanviljelysalueella ja sitä päästään myös hyödyntämään opetuksessa, jolloin oppilaat saavat laajan käsityksen maatalousalasta.

– Koska perusopiskelijat asuvat viikot täällä koululla, opiskelemme myös jonkin verran iltaisin Loivarinne kertoo.

Tiistai-iltaisin käydään tutustumassa ja tekemässä töitä vuoron perään erilaisilla paikallisilla tiloilla.

– Mukana on broileritila, vasikkakasvattamo, lypsykarjatila ja niin edelleen. Sikatilaa ei ringissä ole, koska meillä on koulutilalla sikoja ja niiden hoitoa pääsee opiskelemaan täällä, opettaja toteaa.

Maamieskoulu on alkanut vetää oppilaita viime vuosina hyvin.

– Meillä on luokat täynnä. Vuosikurssille mahtuu 18, emme ole voineet edes ottaa vastaan kaikkia tänne hakeneita. Kiersimme korona-aikana kaikki koulut sadan kilometrin säteellä ja kävimme myös Punkalaitumella esittäytymässä, missä Siiri ja Valtteri kävivät yläastetta, Loivarinne kertoo.

Opettaja Virpi Loivarinne (keskellä) kehuu serkusten taitoja ja asennetta ammattiopinnoissa.

Kiertueen jälkeen kumpikin nuori tulikin perheensä kanssa vielä tutustumaan lähemmin koululle. Nyt tässä vaiheessa opintoja sekä Siiri että Valtteri toteavat nauttivansa opinnoista ja kouluvalintansa menneen nappiin.

– Nämä kaksi ovat kyllä aivan erityisen upeita oppilaita ja täytyy todeta, että ihan kaikki olivat hienosti mukana tämän tapahtuman järjestämisessä. Saimme hyvän pohjan retkikassaamme. Olemme käyneet retkillä aiemmin esimerkiksi Saksan Agritechnika-näyttelyssä ja Tartossa Maames-messuilla, Loivarinne summaa tapahtuman jo päätyttyä.