– Oikein sytyn, kun asiakas sanoo, että hänellä on pulma, johon tuskin löytyy ratkaisua. Sormet alkavat syyhytä, tunnustaa omaa arkkitehtitoimistoa jo 30-vuotta perheyrityksenä pyörittänyt Päivi Vuori.
Kokolta kotoaan käsin operoiva Vuori kertoo työn olevan yhä enemmän asiakkaan erilaisten rakennuspulmien ratkomista.
– Asiakkaat haluavat tarkistuttaa minulla suunnitelmiaan ja niiden järkevyyttä. Tarkistan, että suunnitelma sopii haluttuun toiminnallisuuteen ja ettei synny hukkaneliöitä. Myös lainsäädäntöön liittyvät asiat vaativat usein tarkistamista.
Rakennuspulmien ratkomisesta lähti liikkeelle ajatus arkkitehtiklinikasta, jonka perustamiseen myös Pirkan Helmi myönsi toukokuun lopussa avustuksen.
– Klinikkaa voi jatkossa käyttää nettikaupan tapaan selaimen kautta. Yritän saada sen loppuvuodesta avatuksi.
Kirjautumisen jälkeen asiakas pääsee valitsemaan erilaisista vaihtoehdoista, mitä hänen asiansa koskee. Valinnan jälkeen homma jatkuu samaan tapaan kunnes kaikki valinnat on tehty.
– Sen jälkeen asiakas saa suoraan itselleen hinnan, jonka jälkeen hän voi päättää, tilaako hän työn minun kauttani, Vuori kertoo.
Klinikka on uudenlainen askel jo kokeneen yrittäjän arjessa.
– Klinikan kautta pystyn palvelemaan vielä useampia asiakkaita, Vuori pohtii.
Korona ei vähentänyt arkkitehtitoimiston asiakkaita, päin vastoin.
– Asiakasmääräni kolminkertaistui, kun ihmiset alkoivat katsella nurkkiaan ja miettiä, miten kotiin saisi esimerkiksi tehtyä työhuoneen. Kalenteri täyttyi vuodeksi eteenpäin. Yllättävän moni silti halusi jäädä jonoon, vaikka odotusaika on niin pitkä. Tietysti siinäkin on etunsa, että Ilkalla on rakennusalan perustutkinto ja kontakteja moniin rakentajiin ja onneksi saimme palkattua nyt myös tyttäremme Tiinan auttamaan tässä työtilanteessa. Onneksi pahin ruuhka on nyt voitettu ja voin ottaa taas töitä normaalisti vastaan.
Vuorien kotitoimistossa vallitsee työrauha. Tällä hetkellä Ilkka on etäpalaverissa toisessa osassa taloa.
– Meillä on selkeä työjako, hommat ovat aina sujuneet hyvin ja tiedämme, että luvatut hommat kyllä hoidetaan. Ja kun olemme vapaalla, niin sitten oikeasti olemme vapaalla. Tärkeä henkireikä on myös Ylläksen mökki. Sinne voi vetäytyä rauhassa piirtämään tai vapaalle liikkumaan luonnossa.
Päivi Vuori tunnustaa rakastavansa työtään. Iltaisin hän ei pääsisi siitä irti ilman miestään, joka tulee ilmoittamaan, että jo riittää. Silti monille lautasliinoillekin on syntynyt rakennuspiirustuksia ja yöpöydän vieressä on aina tyhjä lehtiö.
– Kun saan idean, on se pakko saada heti paperille, Päivi nauraa.
Kiinnostus rakennusalaan syttyi jo Päivin lapsuudessa.
– Isä rakensi aina jotain ja minä seurasin vieressä. Yläasteella tein kuviksen päättöprojektina rakennuksen lupakuvat ja tuolloin opettaja totesi, että tämä on kyllä sun juttu!
Silti Päiville ei aluksi ollut aivan selvää, että mitä alaa hän lähtisi opiskelemaan.
Minua kiinnosti lukea esimerkiksi lastentarhanopettajaksi, mutta eräässä harjoittelussa tajusin, että en ole omalla alallani. Sen jälkeen hakeuduin opiskelemaan rakennustekniikan opistoon.
Opiston päättyttyä Päiville aukeni stipendin myötä tie arkkitehtiopintoihin Amerikassa.
– Valitsin Ilkan ja muutimme hänen kotitilalleen Urjalaan, hän toteaa, ja on edelleenkin sitä mieltä, että valinta oli oikea ja Urjala hänelle oikea paikka asua.
– Lasten syntymän jälkeen mielessä kuitenkin alkoi nakertaa, että olisin nyt arkkitehti, jos olisin valinnut toisin. Lopulta hoksasin, että miksi en opiskelisi arkkitehdiksi ja pääsinkin opiskelemaan Tampereelle vuonna 2000. Valmistuin SAFA arkkitehdiksi vuonna 2009, hän kertoo.