pääkirjoitus (muokattu 24.2.2022) Heli Lehtelä

Jospa ihasteltaisiin hetki protokollia ja byrokratiaa

Sopimusten noudattaminen ja ratkaisujen hakeminen neuvottelemalla, ovat meille suomalaisille tärkeitä, perustavaa laatua olevia arvoja. Meidät on yksilöinä kasvatettu toimimaan näiden keinojen avulla, joita käytetään myös eri valtioiden välillä.

Nyt Suomi ja muut länsimaat kuitenkin räpyttelevät ihmeissään sinisiä silmiään.

Meillä on naapuri, joka näyttää keskisormea kansainvälisille sopimuksille ja pitää neuvottelua heikkoutena. Naapuri, joka halveksuu demokratiaa ja hallitsee pelolla. Joka epäröimättä päättää asettaa nukkehallituksen naapurimaahansa ja tunnustaa sen.

Vaikka Ukrainassa on ollut sotatila jo vuosikymmenen ajan, on pakan sekoittuminen tullut kaikille yllätyksenä. Nostakoon käden ylös se, joka viisi vuotta sitten olisi uskonut tilanteen kärjistyvän tähän pisteeseen!

Paikallisesti emme tietysti voi asioille mitään. Luotamme siihen, että presidenttimme hoitaa neuvottelut kunnialla. Hänellä on siihen antamamme mandaatti. Ei kuitenkaan ole yksilötasollakaan merkityksetöntä osoittaa solidaarisuutta hädänalaisille ja katkaista hyssyttelyn kulttuuria. Enää ei ole syytä ujostella. Maailma on muuttunut Kekkosen ajoista.

Muistetaan vaalia omaa demokratiaamme ja sen periaatteita, sekä iloita siitä, mitä se meille tarjoaa.

Kun kuntavaaleilla valittu valtuusto kokoontuu päättämään arkeemme läheisesti liittyvistä asioista, niin seurataan kokousta verkosta tai mennään vaikka paikan päälle. Siihen jälleen annetaan tänään mahdollisuus.

Vastikään valittu aluevaltuusto aloittaa työnsä kuun vaihteessa. Myös sen tekemät päätökset tulevat koskettamaan urjalalaisten arkea vuorenvarmasti ja päätöksentekosta on hyvä pysyä jyvällä.

Pidetään yhteyttä päättäjiin. Vaaditaan valmistelun läpinäkyvyyttä ja sitä, että päätöksentekoon tulevien asioiden perustelut ja perusteet on valmistelun yhteydessä tarkistettu. Ja kun asiasta on tehty yhteisten pelisääntöjen mukainen päätös, pitää sen takana myös lähtökohtaisesti pysyä.

Protokollat ja byrokratia ovat harvoin kenenkään mieleen, mutta niissäkin on monelta osin kyse länsimaisen hyvinvoinnin ja demokratian perustasta. Ne ovat osa yhteisesti muotoutuneita pelisääntöjä, yhteisiä sopimuksia. Jos emme voi nojata demokratiaan, meillä ei enää ole mihin nojata.

Toisenlaisiakin päätöksenteon ja vallankäytön tapoja on olemassa, kuten olemme nyt saaneet huomata. Malleja, joissa sopivat perustelut kyllä löytyvät aina. Ne kun keksitään itse.