Timo Vuola on toiminut Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä huhtikuusta 2016 lukien.
poliisiuutiset, sisä-suomen poliisi (muokattu 3.12.2021) Heli Lehtelä

Poliisipäällikkö: Poliisin pitää näkyä ja kuulua jokaisessa alueen kunnassa

– Kyllä alueen asukkailla on oikeus tietää, mitä heidän alueellaan tapahtuu ja meidän pitää kertoa asioista laajemmin, totesi Sisä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Timo Vuola viime torstaina vierailleessaan Valkeakosken poliisilaitoksella.

Luvassa on siis parannusta siihen, kuinka poliisi on viimeisen parin vuoden aikana tiedottanut Urjalaakin koskevista rikoksista. Käytännössä hyvin median ja poliisin välillä toiminut keskusteluyhteys katkesi ja rikoksista tiedottaminen loppui, kun poliisissa alettiin valtakunnallisesti tulkita julkisuuslakia tiukemmin pari vuotta sitten. Radiohiljaisuuden ongelmatiikka on kuitenkin parin vuoden aikana noteerattu ja julkisuuslaki on nyt uudelleenvalmistelussa.

– Lain valmisteluun menee aikaa ja kyllä tiedon pitää kulkea ennen sen valmistumistakin. Emme voi olla paavillisempi kuin paavi itse, Vuola totesi ja lupasi Etelä-Pirkanmaan tiedotusvälineiden saavan puhelimitse tietoa alueen rikosasioista jatkossa jälleen viikoittain, tietysti yksityisyyden suoja huomioiden kuten tähänkin asti.

– Tässä asiassa on tietysti myös niin, että some kyllä valitettavasti hoitaa homman, jos sitä ei tehdä virallisesti tiedotusvälineiden kautta. Ja se ei ole hyvä juttu, totesi paikalla ollut Valkeakosken kaupunginjohtaja Minna Uschanoff.

Poliisipäällikkö myös lupasi, että jokaisessa kunnassa, myös alueen reunalla, poliisi tulee näkymään säännöllisesti.

– Kaikkien poliisien toimivalta on koko Suomi ja missä poliisit siis liikkuvatkin, he ovat tavallaan alueen lähipoliiseja. Ei voi olla aluetta, jossa poliisia ei näkyisi, Vuola totesi vastaten kysymykseen siitä, onko Akaassa tehty aloite lähipoliisin saamiseksi omaan kaupunkiin mahdollinen.

Varsinaista lähipoliisia siis, siinä mielessä kuin aloitteessa toimittiin, ei ole realistista toivoa.

– Tarvitsisin 200 poliisia lisää, jotta se onnistuisi.

Sisä-Suomen poliisi on sen sijaan laajentamassa hyvin Valkeakosken alueella toiminutta ankkuritoimintaa, eli erityisesti nuoriin suuntautuvaa, ennaltaehkäisevää yhteistyötä kunnan tai kaupungin sosiaalitoimen kanssa.

– Mallia on tarkoitus laajentaa Akaaseen ja Urjalaan. Olemme tietysti tehneet yhteistyötä sosiaalipuolen kanssa aiemminkin, Vuola totesi.