Janita Puomila sanoo, että kaupunginvaltuustossa oli paljon puhetta, kuten budjettivaltuustossa aina, ja myös esityksiä. Puheenjohtaja näkee, että ainakin osittain esitykset kielivät tulossa olevista kuntavaaleista.
Kuntapolitiikka Minna Mäkelä

Janita Puomila: ”Rimaa hipoen mennään”

Akaan kaupunginvaltuusto päätti keskiviikkona ensi vuoden budjetista tapansa mukaan pitkällä kaavalla. Yli kuusi tuntia kestänyt kokous pidettiin verkossa ja se päättyi hieman epävireiseen yhteislauluesitykseen Maa on niin kaunis.

Valtuuston puheenjohtaja Janita Puomila (kok) toteaa ensi vuodesta, että rimaa hipoen mennään, sillä naftin 25 000 euron tulostavoite on vaatimaton.

Kuluva vuosi on kuitenkin sujunut sen verran hyvin, että taseessa olevaa alijäämää saadaan katettua noin 5 miljoonaa euroa. Silti tehtävää on paljon, ja säästötoimet jatkuvat. Samaan aikaan kuitenkin investoidaan voimakkaasti.

Valtuustokautta on jäljellä toukokuun loppuun ja sinä aikana Puomila uskoo yhtiöittämisen Akaassa jatkuvan. Tosin päätökset jäänevät uudelle kaupunginvaltuustolle.

Talouden tasapainottamisessa kulttuuritoimi kärsii. Puomila mainitsee, että kulttuurikoordinaattoria ei palkata ennen vuotta 2022 osittain koronasta johtuen.

– Esitys kirjastovirkailijasta ei mennyt myöskään läpi.

– Investointeja on paljon ja nekin pitää joskus kattaa, joten nyöriä pidetään kireällä jatkossakin. Kaupunki investoi nyt paljon lähinnä siksi, että aiemmin investointeja ei juuri ole ollut. Pitkään jatkuessaan pelkkä säästäminen kääntyy itseään vastaan. Moni katsoo, että säästäminen on jo tehnyt hallaa koulutoimelle ja vanhuspuolelle.

Puomila jatkaa, että Akaassa työskennellään kustannustehokkaasti. Helpotusta taloustilanteeseen on tulossa siirtokoulujen kuluista, kun optiovuodet alkavat.

– Löysin rantein ei rahaa voi silti jakaa.

Puomila uskoo, että viiden vuoden sisällä Akaassa päästään tilanteeseen, jossa veroprosenttia voidaan laskea nykyisestä 22,25:stä. Alemman veroprosentin ja uusien koulujen hän luottaa kasvattavan kaupungin vetovoimaa ja kääntävän muuttovirran Akaaseen.